Zout en hart- en vaatziekten

Zout zit in heel veel voedingsmiddelen, ook in brood, gebak, worst, kaas en zelfs in zoetigheid. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) krijgen we dagelijks 9 tot 12 gram zout binnen.

Geadviseerd wordt de inname van zout te beperken tot maximaal 6 gram per dag. Studies tonen immers aan dat wie gedurende een lange periode veel zout eet, meer kans heeft aan een beroerte of hartziekte te overlijden dan mensen die weinig zout eten. Maar dit is een voorlopig resultaat, omdat de bestudeerde hart- en vaatziekten ook andere oorzaken kunnen hebben die in de studies niet meegenomen zijn.

Vast staat dat zoutarme voeding gunstig op de bloeddruk inwerkt. Door geen zout te gebruiken, verlaag je mogelijk ook het risico te sterven aan een beroerte of aan de gevolgen van vaatvernauwing, zoals een hartinfarct.

Meer lifestylenieuws

De work-out voor mooie bips

– Zet je handen en knieën op de grond. Beweeg je rechterbeen gestrekt naar achteren gedurende 90 seconden, je voet moet hoger komen dan je…

‘Eten wordt lekkerder door muziek’

Een maaltijd kan niet alleen met zout en peper, maar ook met geluid op smaak worden gebracht. Dat stelt Charles Spence, hoogleraar en experimenteel psycholoog…

Scroll Up