In Suriname zijn lijfstraffen wettelijk verboden, maar de discussie over hoe om te gaan met moeilijke leerlingen blijft voortduren.
Recent ontstond er ophef op sociale media nadat een leerkracht beschuldigd werd van het slaan van een leerling, wat leidde tot een aangifte door de ouders.
Dit incident roept de bredere vraag op: hoe moeten leraren omgaan met wangedrag in de klas, vooral bij onhandelbare kinderen?
Hoewel fysieke straffen verboden zijn, geven sommige onderwijzers aan zich machteloos te voelen in klassen met veel leerlingen, soms wel 30 tot 40.
Zij stellen dat sommige jongeren respectloos gedrag vertonen, wat de orde bemoeilijkt.
In sommige gevallen worden ze zelfs fysiek aangevallen door hun pupillen.
Toch blijft fysiek geweld verboden, en er wordt gedebatteerd over hoe discipline gehandhaafd kan worden zonder de wet te overtreden.
Veel ouders vinden dat leraren, in plaats van te slaan, in gesprek met hen moeten gaan wanneer er gedragsproblemen zijn, en benadrukken dat respect en discipline door communicatie en duidelijke regels bereikt moeten worden.
Onderwijsgevenden stellen daarentegen dat opvoeding thuis begint en dat verzorgers een belangrijke rol spelen in het aanleren van respectvol gedrag.
Voor velen in de samenleving is het duidelijk dat leerkrachten, schoolhoofden en ouders samen moeten werken om een veilige en respectvolle leeromgeving te creëren.
Foto ter illustratie

S. King maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.