Het nieuws over de voorgenomen vestiging van Mennonieten in Suriname heeft recentelijk de aandacht getrokken, en een groep milieuorganisaties heeft ernstige zorgen geuit over de mogelijke gevolgen van deze immigratie.
In een persconferentie gehouden in het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR), uitten vertegenwoordigers van verschillende groene NGO’s hun bezorgdheid over de gevolgen voor het milieu, de bossen, en met name de Inheemse en Tribale volken wiens grondrechten nog steeds niet zijn geregeld.
Het nieuws dat de Mennonieten al ruim 400 hectaren land hebben kunnen bemachtigen in Witagron, in het district Sipaliwini, en dat er naar verluidt meer dan 100.000 hectaren nodig zouden zijn voor hun kolonie, heeft tot grote bezorgdheid geleid.
Bovendien is er tot nu toe al ongeveer $600.000 geïnvesteerd in de immigratie van de Mennonieten, wat de omvang van dit project benadrukt.
De milieuorganisaties die de persconferentie organiseerden, waaronder het Amazon Conservation Team Suriname, Conservation International Suriname, Green Growth Suriname, Green Heritage Fund, Suriname Alliance For The Environment, Tropenbos Suriname, Wild Life And People en de WWF, benadrukten dat ze niet tegen de komst van de Mennonieten zijn, maar dat ze pleiten voor een “juiste ontwikkeling.” Ze dringen aan op gedegen studies en een strak beleid voordat de vestiging begint.
Een van de belangrijkste zorgen is de impact op het milieu en de bossen, gezien bestaande rapporten over grootschalige ontbossing en de gevolgen daarvan op het watergebruik, de grond, de woonomgevingen, de luchtkwaliteit en de ecologie. Deze zorgen onderstrepen de noodzaak van een zorgvuldige afweging voordat verdere acties worden ondernomen.
Een ander punt van ernstige zorg betreft de positie van de Inheemse en Tribale volken. Ze hebben nog steeds geen eigendomstitels voor de grond waarop ze wonen. Dit gebrek aan juridische bescherming kan ernstige gevolgen hebben, en vertegenwoordigers van Inheemse groepen hebben duidelijk gemaakt dat ze niet bereid zijn meer van hun leef- en woongebieden op te geven.
Ondertussen heeft de Surinaamse regering groen licht gegeven voor een proefperiode van drie jaar met 50 Mennonietenfamilies, maar minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking heeft benadrukt dat de regering de Mennonieten niet zal faciliteren met grond.
Desondanks heeft een groep NGO’s een brief in handen waarin wordt gesteld dat de Mennonieten zich moeten wenden tot het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) voor meer dan 400 hectare land. LVV-minister Parmanand Sewdien heeft echter ontkend betrokken te zijn bij het Mennonietenproject.
De angst bestaat dat de Mennonieten, zoals eerder elders in de wereld is gebeurd, Inheemse gemeenschappen zouden kunnen verdringen om hun uitbreiding te accommoderen. Dit benadrukt de urgentie van het oplossen van de problemen met betrekking tot de grondrechten van de Inheemse en Tribale volken in Suriname.
De milieuorganisaties wachten nog steeds op antwoorden van de regering, met name over de vermeende aankoop van meer dan 400 hectare land door de Mennonieten.
Ze blijven pleiten voor grondig onderzoek en beleid om ervoor te zorgen dat de ontwikkeling van de Mennonieten op een verantwoorde manier plaatsvindt, met respect voor het milieu en de rechten van de inheemse bevolking.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com