Zonnige teint gevarieerd beoordeeld door Nederlanders en Surinamers

zonnen zonnebaden toerist vakantie

Lifestyle-expert Patricia Wong wijst in gesprek met GFC Nieuws op de opmerkelijke verschillen in perceptie tussen Nederlanders en Surinamers als het gaat om een zongebruinde huid.

Wong, die in beide landen heeft gewoond, vertelt dat wanneer Nederlandse mensen in Suriname speciaal in de zon gaan zitten om een beetje bruiner te worden en hun huid een roodbruine tint krijgt door de zon, dit vaak als een gezond en mooi tintje wordt ervaren.

“Wanneer deze personen in Nederland terugkomen, wordt hun roodbruine teint die veroorzaakt is door zonlicht als mooi gezien,” legt ze uit.

In Nederland wordt een gebruinde huid vaak geassocieerd met gezondheid, vakantie en een actieve levensstijl. Mensen worden aangemoedigd om tijd buiten door te brengen en de zon als bron van vitamine D te benutten.

Een lichte roodbruine teint wordt gezien als een teken dat iemand goed heeft ontspannen en van het buitenleven heeft genoten.

Echter, volgens de lifestyle -expert zien Surinamers dit anders.

“Surinamers zien een roodbruine teint over het algemeen als negatief en niet mooi,” weet ze.

“In Suriname, waar de zon het hele jaar door fel schijnt, is een lichte huid vaak een schoonheidsideaal. Een donkerdere teint door blootstelling aan de zon kan geassocieerd worden met zware arbeid buiten en een lagere sociaaleconomische status.”

De deskundige  legt uit dat deze verschillen in perceptie voortkomen uit culturele waarden en omgevingsfactoren.

“In Nederland is zonneschijn schaars en wordt het daarom gewaardeerd als iets positiefs en zeldzaams. In Suriname is de zon altijd aanwezig, en mensen streven ernaar hun huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van overmatige blootstelling.”

Foto ter illustratie.