Zo zorg je ervoor dat je honderd kunt worden

In de laatste fase van het leven wil men vooral genieten van het leven. Hoe kun je leuk oud worden? Het belangrijkste is om te blijven doen wat je leuk vindt. Dat waar je energie van krijgt. Het verschilt per persoon en kan ook per levensfase verschillen. Als er veranderingen in het leven plaatsvinden, worden er vaste patronen verstoord. Het is dan belangrijk om een nieuw passend patroon te vinden.

Blijf jezelf nuttig maken. Of dat in je eigen omgeving is of voor anderen. Onderdeel van een groep zijn. Eenzaamheid is namelijk de beste voorspeller van ongezondheid en narigheid. Als het enigszins mogelijk is, moet je proberen dat te voorkomen.

Uit statistieken blijkt dat mensen in die leeftijdscategorie het gelukkigst zijn. Dan hebben ze geen kinderen in huis meer waar ze de zorg voor hebben, ze hoeven niet meer te werken en daarnaast zijn ze vrij om te gaan reizen. Ze kunnen genieten van de vrijheid die ze al die jaren ervoor hebben moeten missen.

Aan de andere kant komen in die levensfase ook de kwalen tevoorschijn waar je niks tegen kunt doen. Kanker steekt op die leeftijd sneller de kop op en hart- en vaatziekten zijn aan de orde van de dag. Deels heeft dat met levensstijl te maken, maar deels is dat ook domme pech. Als je gezond bent, kan dat een gelukkige periode zijn, maar als de ziekte toeslaat kan dat het begin van het einde zijn.

Meer lifestylenieuws

Kans op gehoorschade ‘s nachts groter

Het gehoor van muizen herstelt ‘s nachts beter dan overdag. De ontdekking leidt mogelijk tot nieuwe inzichten op behandelmethoden voor mensen met gehoorschade. Dat hebben…

Gamende vrouwen spelen vaker dan mannen

Vrouwen blijken frequentere gamers dan mannen. Van alle vrouwen die gamen, blijkt 44 procent dagelijks op de computer, tablet of telefoon een spel te spelen….

Behandeling depressie op leeftijd afstemmen

De behandeling van een depressie moet op de leeftijd van een patiënt worden afgestemd, omdat ouderen langer chronisch depressief blijven dan jongeren. Ouderen lijken minder…

Scroll Up