Zelfs op de diepste zeebodem treffen wetenschappers plastic aan

Bijna tien kilometer onder water, bijna op de bodem van ’s werelds diepste trog, de Marianentrog, hebben wetenschappers een plastic zakje gevonden. Het plastic zakje, van hetzelfde soort als je in de supermarkt of bij de groenteboer vaak al dan niet gratis meekrijgt, staat bekend als het ‘diepste afval’ dat ooit ergens op aarde gevonden is. Volgens wetenschappers laat de aanwezigheid van plastic op een van ’s werelds meest afgelegen plekken, zien hoe groot het probleem van plasticvervuiling is geworden.

Het zakje dat in de duistere diepte lag, werd overigens al in 1998 gevonden door een robot-onderzeeër.

Bij het napluizen van de Deep-Sea Debris Database, een massieve collectie beelden van diepzeefoto’s en video’s die duikers in de loop van dertig jaar samengesteld hebben, komen Japanse onderzoekers en VN-wetenschappers nu, twintig jaar later, met verontrustende conclusies: plastic afval koekt in grote hoeveelheden samen in diepzeetroggen, zoals de Japanse trog en de Marianentrog, maar ook in de dieptes van de Indische, Pacifische en Atlantische Oceanen.

Meer wetenschapsnieuws

Nieuw ontdekte wespsoort heeft monsterangel

Finse wetenschappers hebben in een gebied tussen het Andesgebergte en het Amazoneregenwoud een nieuwe soort wesp gevonden waarvan de angel “op een wreed wapen lijkt”….

Geboorte planeet vastgelegd op foto

Astronomen hebben met een instrument van de gigantische VLT-telescoop in Chili een spectaculaire momentopname gemaakt van de planeetvorming rond de dwergster PDS 70. Dit heeft…

Scroll Up