Worden huizen en percelen in Suriname straks dubbel zo duur wegens olievondsten?

suriname paramaribo

De huizenprijzen in Dubai zijn in vijf jaar tijd met meer dan 70% gestegen. Die stijging komt niet zomaar uit de lucht vallen.

Buitenlandse kopers pompen geld in vastgoed, terwijl miljarden uit de olie-industrie de economie aanjagen.

En nu Suriname ook op het punt staat om olie te gaan winnen, rijst de vraag: gebeurt straks hetzelfde met Paramaribo?

GFC Nieuws dook in de cijfers. In onze hoofdstad zijn de huurprijzen de afgelopen vijf jaar met zo’n 20% gestegen. Dat blijkt uit een analyse van lokale makelaar Terzol.

De gemiddelde huur voor een eenvoudig appartement zit nu al rond de €350 per maand. Voor een commercieel pand betaal je zo €200 per week.

Volgens kenners is de situatie nijpend. Door jarenlange onderinvestering in woningbouw is er een tekort ontstaan. Ondertussen groeit de vraag – en daar komt nu nog iets bij.

Want net als in buurland Guyana, waar de olie-industrie inmiddels flink draait, zal ook Suriname op termijn buitenlandse experts en bedrijven aantrekken.

Die mensen moeten ergens wonen. In Georgetown, de hoofdstad van Guyana, leidde dat tot een woningtekort en snel stijgende prijzen.

Als de olie uit onze bodem straks echt gaat vloeien, komt er een golf aan economische activiteit op gang: bouwprojecten, logistiek, catering, beveiliging, noem maar op.

Werk voor duizenden Surinamers, maar ook extra druk op de woningmarkt.

Sommige ontwikkelaars bereiden zich al voor. De Torarica Group bouwt luxe appartementen voor langdurige gasten. Volgens betrokkenen speelt de verwachte vraag uit de olie- en gasindustrie daarbij een grote rol.

Toch is het niet alleen rozengeur. Dubai laat zien dat vastgoedprijzen schommelingen kennen.

Toen de olieprijzen daalden tussen 2014 en 2020, zakten de huizenprijzen daar met zo’n 33%. Maar telkens als de olieprijs herstelt, schiet de markt weer omhoog.

De vraag is dus niet of de huizenprijzen in Paramaribo gaan stijgen, maar hoe sterk en hoe snel.

Eén ding is duidelijk: olie verandert niet alleen de economie, maar ook de stad waarin we leven.