‘Wil je soms dat half Afrika hier naartoe komt?’

In de geest van Anne Frank: Israëlische rabbijnen helpen vluchtelingen onderduiken

 

Israëlische rabbijnen zijn van plan Afrikaanse vluchtelingen die uit Israël gedeporteerd dreigen te worden, te helpen onderduiken. De initiatiefnemers zeggen dat hun actie geïnspireerd is door Anne Frank, schrijft Haaretz.

Meer dan zeven decennia nadat misschien wel de meest beroemde joodse onderduikster in de geschiedenis opgepakt werd door de nazi’s, springen andere joden in de bres voor kwetsbaren die net als Anne worden opgejaagd.

Israël kondigde aan de 40- tot 60.000 asielzoekers uit voornamelijk Eritrea en Soedan te zullen deporteren of voor onbepaalde tijd te zullen detineren.

De Israëlische premier Netanyahu noemt de vluchtelingen “infiltranten”. Netanyahu zegt dat de deportaties noodzakelijk zijn “om het Joodse en democratische karakter” van het land te beschermen.

Oud-premier Van Agt: ‘Netanyahu is oorlogsmisdadiger’

In de Anne Frank Home Sanctuary-beweging hebben honderden Israëlische rabbijnen zich verzameld die beloofden onderdak te bieden aan de tienduizenden Afrikaanse asielzoekers.

Rabbijn Susan Silverman zegt dat er bewijzen zijn dat de vluchtelingen mogelijk de dood wacht bij terugkeer in hun land.

“Mensen riskeerden hun leven om Joden te redden, en wij als land zeggen nu dat we niet de kleinste demografische verschuiving willen riskeren?”, vraagt Silverman zich af.

“We hebben een premier die de Farao citeert wanneer hij [van de asielzoekers] zegt dat hun aantal zal groeien. Farao zei dat de Hebreeuwse slaven zullen groeien en ons zullen overwinnen.”

Tijdens een verhit debat in de Knesset over een jood uit Kenia die ondanks zijn geldige verblijfsvergunning was gedeporteerd, beet woordvoerder Amos Arbel van Binnenlandse Zaken het Israëlische parlement toe: “Wil je soms dat half Afrika hier naartoe komt?”

Meer nieuws

Nieuwe generatie Veiligheidsbesluiten nemen vorm aan

De voorbereidingen voor het vaststellen van nieuwe en aangepaste veiligheidsvoorschriften door de commissie Veiligheidswetgeving vorderen gestaag. Het ligt in de bedoeling dat de verschillende voorschriften…

SVJ veroordeelt schending burgerrechten

De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) zegt in een verklaring kennis genomen te hebben van het voorval, waarbij de fotojournalist Regilio Derby zou zijn gehinderd…

Schoolfiets battle event op komst

De Surinaamse fietsersbond heeft het “Schoolfiets battle event” in voorbereiding. “Wij vinden het belangrijk dat elk kind het gemak moet ervaren van de fiets. Zeker…

RvC: continuïteit SLM niet in gevaar

Berichten die de afgelopen periode in de media verschijnen over de SLM, doen overkomen alsof het bedrijf, waarvan de staat de enige aandeelhouder is, op…

26e handelsmissie in Suriname

Interexpo Curaçao organiseert al 26 jaar met succes handelsmissies en themaconferenties in het kader van zakendoen binnen het Koninkrijk der Nederlanden, de Caribische eilanden en…

Wangsabesari toegelaten tot DNA

Oesman Wangsabesari van Nieuwe Stijl KTPI (NSK), die bij de verkiezingen van 2015 onder de vlag van de NDP deelnam aan de verkiezingen, is vandaag…

Scroll Up