Wie vertelt de waarheid over de grondkwestie rond Mennonieten?

mennonieten 1

OPINIE – Deze week heeft Ruud Souverein van Terra Invest Suriname & Guyana NV klaarheid geproberd klaarheid te brengen in de status van grondaanvragen die het bedrijf heeft ingediend.

De vraag die zich echter opdringt, is: wie vertelt hier de waarheid?

Allereerst werpt Souverein een schijnwerper op de beweringen dat Terra Invest en/of de Mennonieten betrokken zouden zijn bij grondaanvragen via stichtingen.

Terra Invest ontkent dit stellig en beweert dat alle aanvragen zijn ingediend door nv’s die volledig in handen zijn van Terra Invest. Echter, in de media circuleren verhalen over stichtingen met duizelingwekkende hoeveelheden hectares grond, allemaal op naam van Vinod Sowdager.

Terra Invest distantieert zich van deze stichtingen, beweert deze persoon niet te kennen en beweert pas vanaf oktober 2022 toestemming te hebben gehad voor het project.

Wat betreft de concrete aanvragen van Terra Invest, komen er schimmige details naar boven. Drie aanvragen worden genoemd: Maratakka (37.046 hectare), Voorbij Witagron richting westen (35.194 hectare) en Nabij dorp Tibiti (16.700 hectare).

Op het eerste gezicht lijken dit grootschalige grondaanvragen te zijn, maar volgens Souverein zijn deze aanvragen snel ingetrokken vanwege verschillende redenen, waaronder het lage terrein, bezwaren van het gezag en het voorkomen van houtconcessies.

De vraag die rijst, is of Terra Invest deze aanvragen ooit serieus heeft bedoeld, of dat het slechts een strategie was om op de een of andere manier grondclaims te vestigen.

Een ander punt van controverse is de bewering dat alle aanvragen aanvankelijk voor het totaal aantal hectares werden ingediend, maar later werden opgesplitst in deelstukken van minder dan 500 hectare, omdat het ministerie van GBB dergelijke grote aanvragen niet zou afhandelen.

Dit roept vragen op over de transparantie van het aanvraagproces en suggereert mogelijk een poging om onder de radar van officiële controles te blijven.

Tot slot wordt in de notitie de betrokkenheid van Mennonieten ontkend, met benadrukking van hun respectvolle benadering van overleg met traditioneel gezag en het vermijden van conflicten met tribale volkeren.

Echter, recente uitspraken in de media over grondtoewijzingen aan Mennonieten roepen twijfels op over de consistentie van deze beweringen.

De vele onwaarheden en tegenstrijdigheden die in de Surinaamse gemeenschap circuleren, werpen een schaduw over de ontwikkeling van Suriname, met name op het gebied van landbouw en veeteelt.

Terra Invest roept op om de discussie te baseren op feiten, maar de vraag blijft hangen: welke feiten zijn er werkelijk en wie vertelt de waarheid achter de schermen van deze grondkwestie?

Ben. M.D.

DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud