OPINIE – In het verhitte debat over de veiligheid van Surinaamse rijst staan minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en voorzitter Harinandan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) lijnrecht tegenover elkaar.
Terwijl Sewdien volhoudt dat de rijst veilig is voor consumptie en de uitspraken van Oemraw afdoet als ongefundeerd en gevaarlijk, waarschuwt Oemraw juist voor een mogelijk stopzetting van de export vanwege de vermeende onveiligheid van de rijst.
In het tumultueuze debat tussen de minister en Oemraw rijst de prangende vraag: wie beschermt de consument? Terwijl Sewdien de veiligheid van Surinaamse rijst verdedigt, waarschuwt Oemraw voor potentiële gevaren van chemische besproeiing. Is dit een kwestie van rivaliteit tussen twee belangen, of gaat het werkelijk om de gezondheid van de consument?
De kern van het geschil lijkt te liggen in de vraag naar bewijs. Sewdien eist dat Oemraw met concrete bewijzen komt om zijn claims te ondersteunen.
Hij wijst erop dat bij een daadwerkelijk hoog gehalte aan chemicaliën in de rijst, importerende landen onmiddellijk waarschuwingen zouden sturen. Echter, volgens Sewdien is dit nooit gebeurd, wat volgens hem impliceert dat de Surinaamse rijst veilig is voor consumptie.
Oemraw daarentegen stelt dat de recente tekorten aan irrigatiewater de boeren hebben gedwongen om hun rijstaanplant te besproeien met chemicaliën om de gewassen gezond te houden. Dit zou kunnen resulteren in een verhoogd gehalte aan chemicaliën in de rijst, wat op zijn beurt de export in gevaar zou kunnen brengen.
Het lijkt erop dat beide partijen een belang hebben in het verdedigen van hun respectievelijke standpunten. Sewdien vertegenwoordigt de belangen van de Surinaamse regering en de rijstsector als geheel, terwijl Oemraw spreekt namens de boeren en hun zorgen over de huidige omstandigheden en mogelijke gevolgen voor de export.
Wat ontbreekt in dit debat is een onafhankelijke beoordeling van de kwaliteit en veiligheid van de Surinaamse rijst. Consumenten verdienen transparantie en zekerheid over wat ze op hun bord krijgen. Het is van cruciaal belang dat er onafhankelijk onderzoek wordt uitgevoerd om de feiten vast te stellen en eventuele risico’s voor de volksgezondheid te beoordelen.
Tot die tijd blijft de vraag naar de waarheid in het midden hangen, terwijl consumenten en exporteurs zich afvragen wie ze kunnen vertrouwen in dit complexe en verhitte debat.
N. Mohari
Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud