WhatsApp-bericht leidt tot moord op onschuldige verdachten van ontvoering

Glasscherven op de weg en bloedvlekken op een bamboehek was alles wat in het pittoreske Indiase dorp Panjuri Kachari in het district Karbi Anglong (Assam) herinnerde aan Abhijit Nath en Nilotpal Das.

De twee mannen uit Guwahati werden vrijdagavond gelyncht door een woedende menigte die vermoedde dat zij een kind hadden ontvoerd.

Hun dood was het gevolg van vreemdelingenhaat en angst voor hekserij die al vaker leidde tot de dood van onschuldigen, schrijft DailyO  in een commentaar.

Ontvoering

Het drama begint met een Pakistaans filmpje dat was gemaakt om bewustzijn te creëren voor kindveiligheid. Twee acteurs op een motorfiets grijpen een kind uit een groepje en rijden met haar weg.

Uit de film werd een scene geknipt en in India op WhatsApp gedeeld als een opname van een echte ontvoering. Het nepbericht verspreidde zich als een lopend vuurtje en werd opgepikt door regionale media, waardoor het gerucht steeds meer won aan geloofwaardigheid.

Het gevolg is dat de lokale bevolking iedereen aanvalt die niet bekend is in hun streek en de regionale taal niet spreekt.

Moordgolf

Nath (30), een digitale kunstenaar en Das (29), een geluidstechnicus die zich bezig hield met experimentele muziek, waren de zoveelste slachtoffers die werden omgebracht omdat de plaatselijke stam buitenstaanders niet vertrouwt.

Van de eerdere slachtoffers is weinig bekend, omdat hun dood niet werd meegenomen door de media. Wel bekend, is dat hun overlijden volgde op geruchten vanwege berichten op WhatsApp

Toen de twee mannen in het dorp Panjuri Kacharigaon stopten om de weg te vragen, werden zij onmiddellijk bestempeld tot khupadhora, kinderontvoerders, en uit hun auto gesleurd.

Politie

Zij werden vastgebonden en met knuppels doodgeslagen. Op een filmpje over de moordpartij dat op sociale media werd gedeeld, is te horen dat zij pleitten dat zij ook uit Assam kwamen.

Na de moorden ontstond ophef over de rol van de politie. Die zou hebben toegekeken tijdens het moorden en het gerucht gaat dat de video is geschoten door een politieman.

Waarschuwing: dit filmpje bevat gewelddadige beelden

Meer nieuws

Oude vete uitgemond in steekpartij

De 51-jarige Ivan D. is zaterdagmorgen met een scherp voorwerp neergestoken door de 41-jarige Eugene L. Ivan heeft verwondingen opgelopen in zijn buikstreek en op…

Dotcom roept op: ‘Dump de dollar!’

Internetondernemer Kim Dotcom roept op tot het dumpen van de Amerikaanse dollar. Mensen kunnen hun geld liever stoppen in goud en cryptovaluta omdat de waarde…

OWT&C gaat voor hervorming oude vuilstortplaats

Het ministerie van Openbare Werken Transport en Communicatie (OWT&C) hield een stakeholders consultatiebijeenkomst over de milieu en sociale analyse voor de ontwikkeling van de nieuwe…

Reis president Bouterse naar Cuba uitgesteld

Het eerder aangekondigd bezoek van de president Desiré Bouterse aan Cuba vandaag is vanwege onvoorziene omstandigheden uitgesteld. Het staatshoofd nu woensdag afreizen, meldt het NII….

President Bouterse beëdigt Granman Aboikoni

Onder grote belangstelling heeft president Desiré Bouterse Granman Albert Aboikoni van de stam der Saramaccaners vandaag op het presidentieel paleis beëdigd en geïnstalleerd. Daarvoor werd…

Lid Veiligheidsdienst houdt inbreker aan

De 52-jarige Kemradj R. is afgelopen week aan de Toevluchtweg aangehouden door een lid van de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Kemradj reed op een fiets met een…

Scroll Up