WhatsApp-bericht leidt tot moord op onschuldige verdachten van ontvoering

Glasscherven op de weg en bloedvlekken op een bamboehek was alles wat in het pittoreske Indiase dorp Panjuri Kachari in het district Karbi Anglong (Assam) herinnerde aan Abhijit Nath en Nilotpal Das.

De twee mannen uit Guwahati werden vrijdagavond gelyncht door een woedende menigte die vermoedde dat zij een kind hadden ontvoerd.

Hun dood was het gevolg van vreemdelingenhaat en angst voor hekserij die al vaker leidde tot de dood van onschuldigen, schrijft DailyO  in een commentaar.

Ontvoering

Het drama begint met een Pakistaans filmpje dat was gemaakt om bewustzijn te creëren voor kindveiligheid. Twee acteurs op een motorfiets grijpen een kind uit een groepje en rijden met haar weg.

Uit de film werd een scene geknipt en in India op WhatsApp gedeeld als een opname van een echte ontvoering. Het nepbericht verspreidde zich als een lopend vuurtje en werd opgepikt door regionale media, waardoor het gerucht steeds meer won aan geloofwaardigheid.

Het gevolg is dat de lokale bevolking iedereen aanvalt die niet bekend is in hun streek en de regionale taal niet spreekt.

Moordgolf

Nath (30), een digitale kunstenaar en Das (29), een geluidstechnicus die zich bezig hield met experimentele muziek, waren de zoveelste slachtoffers die werden omgebracht omdat de plaatselijke stam buitenstaanders niet vertrouwt.

Van de eerdere slachtoffers is weinig bekend, omdat hun dood niet werd meegenomen door de media. Wel bekend, is dat hun overlijden volgde op geruchten vanwege berichten op WhatsApp

Toen de twee mannen in het dorp Panjuri Kacharigaon stopten om de weg te vragen, werden zij onmiddellijk bestempeld tot khupadhora, kinderontvoerders, en uit hun auto gesleurd.

Politie

Zij werden vastgebonden en met knuppels doodgeslagen. Op een filmpje over de moordpartij dat op sociale media werd gedeeld, is te horen dat zij pleitten dat zij ook uit Assam kwamen.

Na de moorden ontstond ophef over de rol van de politie. Die zou hebben toegekeken tijdens het moorden en het gerucht gaat dat de video is geschoten door een politieman.

Waarschuwing: dit filmpje bevat gewelddadige beelden

Meer nieuws

VSJS aanwezig op 82ste congres AIPS

Voorzitter Desney Romeo en penningsmeester Quaraisy Nagessersing van de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname (VSJS), wonen deze week in Lausanne, Zwitserland het 82ste jaarlijkse congres…

Rusland: Olympisch Comité is onsportief

Redactie GFC Nieuws — Rusland vindt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) niet erg sportief. De organisatie verloor vorige week de beroepszaak inzake vermeend dopingmisbruik door…

Buza buigt zich over ACP-EU-partnerschap

Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BUZA) organiseerde een seminar over de toekomst van de African Caribean Pacific European Union (ACP-EU) partnerschapsovereenkomst, het Post Cotonou-traject.

Meer behoefte aan junkfood bij slaapgebrek?

Een nieuwe studie gepubliceerd in het vakblad Journal of Neuroscience bevestigt dat mensen die te weinig hebben geslapen, meer behoefte hebben aan calorierijke voeding dan…

Somohardjo bezorgd over leningenbeleid regering

Paul Somohardjo, fractieleider van de Pertjajah Luhur (PL), heeft tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen voorafgaand aan de begrotingsbehandeling zijn bezorgdheid geuit over het “desastreus leningenbeleid”…

Scroll Up