Wetgeving ondersteunt optreden politie in voldoende mate

De wetgeving ondersteunt het optreden van de politie in voldoende mate, zegt de minister van Justitie en Politie, Stuart getrouw.

De politie heeft een Handvest waarin duidelijk is aangegeven hoe zij haar werkzaamheden moet uitvoeren. Duidelijk is ook aangegeven de rol van de districtscommissaris en die van de procureur-generaal, die leiding geeft aan het Openbaar Ministerie (OM), zegt de minister in het programma Opinie.

Wanneer zich een strafbaar feit heeft voltrokken, vangt het voorbereidend onderzoek aan. Wanneer de eventuele verdachte is aangehouden, komt de hulpofficier van politie in beeld. Hij moet toetsen of de aanhouding rechtmatig is geweest. Wanneer hij dat gedaan heeft, treedt hij in contact met een Officier van Justitie (OvJ).

Op basis van de rapportage, beslist de OvJ of betrokkene al dan niet in verzekering wordt gesteld. Dan komt het vervolgingsonderzoek in beeld. Het OM zal zich dan belasten, om richtlijnen te geven aan de politie om het voorbereidend onderzoek voort te zetten.

In het Handvest is verder ook duidelijk aangegeven hoe om te gaan in bepaalde situaties, bij gebruik van geweld en het toepassen van geweld. Voldoet zulks aan de proportie of is er sprake van subsidiariteit? Is het wel nodig dat het geweld wordt toegepast, is het toegepaste middel bij mate van het geweld wel rechtmatig? Wat het optreden van de politie betreft, is er in voldoende mate regelgeving.

Wat wel moet worden aangegeven, is dat het Handvest dateert vanaf 1971, nu anno 2019 zal dus sprake moeten zijn van herziening, zegt de minister. Verder is er een wijziging in het Wetboek van Strafrecht en in de nabije toekomst zullen er ook wijzigingen/aanvullingen worden gebracht in het Wetboek van Strafvordering.

Naar de mening van minister Getrouw, voldoet de wetgeving om een gedegen uitvoering te geven aan het optreden van de politie en de rechterlijke macht.

Delen:

Meer nieuws

Renovatie Nyun Combé begonnen

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft het startsein gegeven voor de renovatie van Nyun Combé aan de Kleine Saramaccastraat. Delen:

Delen:

Bromfietser zwaargewond na aanrijding

De 19-jarige bromfietser Aman A. raakte op 10 juni zwaargewond na een aanrijding op de kruising van de Indira Gandhi- en de Tawajariweg. Delen:

Delen:

Visrokerij Commewijne dit jaar in gebruik

Directeur Deepak Jairam van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) heeft zich afgelopen week omstandig laten informeren over de vorderingen van de verbouwingswerkzaamheden van de visrokerij…

Delen:

Minister Parmessar op FAO-topconferentie in Rome

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) vertoeft momenteel in Rome-Italië voor het bijwonen van een topconferentie van de wereld voedselorganisatie Food and…

Delen:

Ontwikkelingsvisie voor Tapanahony in de maak

Het districtscommissariaat van Sipaliwini (bestuursressort Tapanahony) en stichting OSAEDA zullen in een samenwerkingsverband een visie uitwerken om het Tapanahony-gebied in ontwikkeling te brengen. Delen:

Delen:

Regeringsdelegatie bezoekt backtrack Nickerie

Een delegatie van ministers en vertegenwoordigers van enkele ministeries en diensten binnen de overheid brachten een oriëntatiebezoek aan de backtrack in Nickerie. Delen:

Delen:
Scroll Up