Wetenschappers zeggen dat het opnieuw invriezen van de aardpolen haalbaar en opmerkelijk goedkoop is

Tabular Iceberg Floating Within Paradise Harbour Antarctica 777x437 ijsberg

GFC NIEUWSREDACTIE- De aardpolen warmen meerdere malen sneller op dan het wereldwijde gemiddelde.

In feite werden eerder dit jaar recordbrekende hittegolven gemeld in zowel het Noordpoolgebied als Antarctica.

Smeltend ijs en instortende gletsjers op hoge breedtegraden zouden de zeespiegelstijging rond de planeet versnellen.

Gelukkig zou het zowel haalbaar als opmerkelijk goedkoop zijn om de polen opnieuw in te vriezen door invallend zonlicht te verminderen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek dat op 15 september is gepubliceerd in Environmental Research Communications van IOP Publishing.

Wetenschappers legden een mogelijk toekomstig geo-engineeringprogramma uit waarbij hoogvliegende jets microscopische aerosoldeeltjes in de atmosfeer zouden spuiten op breedtegraden van 60 graden noord en zuid – ongeveer Anchorage en de zuidpunt van Patagonië.

Indien geïnjecteerd op een hoogte van 13.000 meter (boven de kruishoogte van het vliegtuig), zouden deze aerosolen langzaam naar de pool drijven en het oppervlak eronder enigszins schaduwen.

Afkoeling aan de polen zou directe bescherming bieden voor slechts een klein deel van de planeet. De middelste breedtegraden zouden echter ook enige temperatuurverlaging moeten ervaren. Aangezien minder dan 1% van de wereldbevolking in de doelinzetzones woont, zou een polaire inzet veel minder direct risico voor het grootste deel van de mensheid met zich meebrengen dan een wereldwijd programma.

Samenvattend is de huidige studie slechts een kleine en voorbereidende stap in het begrijpen van de kosten, baten en risico’s van het uitvoeren van klimaatinterventie op hoge breedtegraden.

Het biedt verdere reden om aan te nemen dat dergelijke hulpmiddelen nuttig kunnen zijn, zowel bij het behoud van de cryosfeer in de buurt van de polen als bij het vertragen van de wereldwijde zeespiegelstijging.

Foto: IOP Publishing