Wetenschappers staan voor raadsel nadat mysterieuze golven over de aarde rollen

Van Madagaskar tot Canada en zelfs Nieuw-Zeeland: op 11 november rolden bizarre seismische golven over de aarde en wetenschappers zitten drie weken later nog altijd met de handen in het haar.

Op 11 november pikten seismologische stations over de hele wereld twintig minuten lang golven op die afkomstig leken van een zware aardbeving. Maar nergens ter wereld deed er zich die dag een zware aardschok voor.

Onderzoekers hebben intussen de oorsprong van de golven kunnen achterhalen: het eiland Mayotte ten noorden van Madagaskar in de Indische Oceaan. Maar daar gebeurde op 11 november niets noemenswaardigs. “Ik denk niet dat ik ooit al zoiets heb gezien”, vertelt seismoloog Göran Ekström van de universiteit van Columbia aan National Geographic.

Wat wetenschappers vooral verbaast, is de zuiverheid van de golf en de precieze frequentie waarmee de verschillende golven op elkaar volgden. De meeste aardbevingen sturen namelijk verschillende golven uit met verschillende frequenties, maar het signaal vanuit Mayotte was een zuivere golf die zich elke 17 seconden herhaalde.

Intussen doen verschillende theorieën de ronde. Mogelijk werd een meteorietinslag niet gedetecteerd of barstte een onderwatervulkaan uit. Die laatste theorie lijkt ook plausibel volgens de Franse geologische dienst: “Het kan een teken zijn dat magma onder een vulkanisch eiland aan het bewegen is.”

Delen:

Meer nieuws

Buza- minister Marokko in Suriname

Nasser Bourita, de minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking van Marokko heeft een officieel bezoek gebracht aan Suriname. Delen:

Delen:

Productie slordige tahoeproducent stopgezet

Bestuursambtenaren van de afdeling Milieu en Gezondheidsdienst hebben in samenwerking met het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) de productie-activiteiten van een tahoeproducent stopgezet. Delen:

Delen:

LVV pakt lozingen in Saramacca aan

Het onderdirectoraat Landbouw van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is bezig om diverse lozingen in het district Saramacca aan te pakken. Delen:

Delen:

Concept uitleveringsverdrag Suriname en China

Een Surinaamse delegatie onder leiding van procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday en een delegatie vanuit China hebben gewerkt aan een concept uitleveringsverdrag voor beide landen….

Delen:

Ode aan Pim de la Parra

Pim de la Parra bracht met productiemaatschappij $corpio lef en bravoure in het Nederlandse filmbedrijf en werd miljonair met Blue Movie. Delen:

Delen:

Jeugdambassadeurs werken aan milieubewustwording

De United Nations Sustainable Development Goals (UN SDG) jeugdambassadeurs, Sivern Hammen en Charmaine Pansa, willen scholieren bewust maken van de gevolgen van milieuvervuiling. Delen:

Delen:

Nieuw-Aurora krijgt extra stembureau

Uit oriëntatie van de verkiezingswerkgroep Legger in het Boven-Suriname gebied, blijkt dat op Nieuw-Aurora er nog één stembureau moet komen. Delen:

Delen:

LVV werkt aan kadervorming binnen veeteelt

Een groep studenten van de Stichting Polytechnic College Suriname (PTC) van de studierichting Animal Production and Health Assistance (APHA) heeft een bezoek gebracht aan Nickerie….

Delen:
Scroll Up