Een intellectuele Surinaamse Nederlander die lange tijd verbonden is aan de Technische Hogeschool Delft, bekend bij GFC Nieuws, heeft op een sociaal mediaforum zijn zorgen geuit over het gebruik van een spray in vliegtuigen die vertrekken vanuit Suriname naar Nederland.
De man die bij GFC bekend staat als gerespecteerde wetenschapper in Nederland, was in juli dit jaar samen met zijn echtgenote in Suriname.
Dezelfde maand keerde hij terug naar Nederland waar hij woont. Hij heeft ernstige vragen over de veiligheid van deze praktijk waarbij het cabinepersoneel vlak voor vertrek een oplossing in het vliegtuig spuit.
In de meeste gevallen worden er drie tot vier busjes volledig leeggespoten terwijl de passagiers in het gesloten toestel wachten om op te stijgen.
In zijn bericht op sociale media schrijft hij: “Dit is de “veilige” spray die wordt gespoten. Het cabinepersoneel vraagt al jaren naar gedegen onderzoek, maar krijgt steeds te horen dat het veilig is.
De speciaal voor de luchtvaart ontwikkelde busjes zijn gevuld met een max 2% verdunde pyrethroïde-oplossing en worden per m² vliegtuigruimte berekend. Vandaar dat er soms 3-4 moeten leeggespoten worden op het cabinevolume van bijvoorbeeld een B777-300.”
Onderzoek van GFC Nieuws wijst uit dat experts verbonden aan de universiteit van Iowa in de VS, vermoedens hebben dat blootstelling aan pyrethroïde-oplossingen een link hebben met ernstige medische aandoeningen.
Een studie gepubliceerd door de National Institutes of Health (NIH) vond dat mensen met hogere blootstelling aan pyrethroïde-insecticiden mogelijk een verhoogd risico hadden op overlijden door alle oorzaken en met name door cardiovasculaire aandoeningen.
Deze resultaten suggereren dat er mogelijk een verband is tussen blootstelling aan pyrethroïden en verhoogde sterfte, hoewel meer onderzoek nodig is om de biologische mechanismen die hierbij betrokken zijn beter te begrijpen.
“Als je dit leest, dan verwacht je dat er opgeroepen wordt dat de passagiers allemaal een mondkapje om moeten doen en onder de deken moeten schuilen.
Er was een baby aan boord die in zo’n speciale wieg lag. Volgens mij heeft het arme kind ook de volle laag gekregen en de vingers in de mond gestopt. Ik hoop dat het geen schadelijke gevolgen heeft opgelopen,” schrijft de wetenschapper verder.
Hij maakt zich ook zorgen over het cabinepersoneel: “Die moeten ook volledig onbeschermd het goedje spuiten, soms wel 3 tot 4 bussen. Is er data beschikbaar over gevolgen bij langdurige blootstelling aan deze spray?
Zowel de luchtvaartmaatschappijen als vakbonden blijven opvallend stil. Is de gezondheid van het personeel dan ondergeschikt aan het belang van de aandeelhouders?”
De man sluit zijn bericht af met een kritische noot: “Wat is dan de veilige concentratie? Ik kan me niet goed voorstellen dat het gezond is voor cabinepersoneel om er regelmatig, ook al is de concentratie laag, aan blootgesteld te worden.
Maar zoals zo vaak zal pas na jaren erkend worden dat het schadelijk is. We weten nu eindelijk dat glycofosfaat de ziekte Parkinson veroorzaakt en dat onze landbouwminister zich onthouden heeft van stemming in Brussel waardoor het de komende 10 jaar ‘legaal’ gebruikt mag worden.”
De zorgen van deze hoogopgeleide reiziger die in Suriname was roepen belangrijke vragen op over de veiligheid en gezondheid van zowel passagiers als cabinepersoneel.
Een manager van het KIVC laat aan GFC Nieuws weten dat het duidelijk is dat er behoefte is aan meer transparantie en onderzoek naar de langetermijneffecten van het gebruik van deze spray in vliegtuigen.
Het spuiten van dit middel in vliegtuigen is volgens het KIVC in veel gevallen verplicht gesteld door internationale gezondheids- en veiligheidsvoorschriften.
“Deze verplichting om voor vertrek uit Suriname te sprayen nadat alle deuren gesloten zijn komt van verschillende organisaties, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de International Civil Aviation Organization (ICAO), evenals door nationale overheden”, aldus de manager.
Ze legt verder uit dat het spul in vliegtuigen wordt gespoten voor insectenbestrijding, ziektepreventie en hygiëne. Het helpt voorkomen dat exotische insectensoorten zich verspreiden naar andere landen, wat schadelijk kan zijn voor lokale ecosystemen en landbouw.
Daarnaast dient het om de verspreiding van door insecten overgedragen ziektes zoals malaria, dengue of zika te voorkomen.
De spray draagt ook bij aan de algehele hygiëne in het vliegtuig door plagen zoals bedwantsen te bestrijden.
Hoewel deze maatregelen de gezondheid en veiligheid van passagiers en bemanning moeten waarborgen, maken sommigen, zoals de Nederlandse wetenschapper met een Surinaamse roots, zich zorgen over de mogelijke gezondheidseffecten van de gebruikte chemicaliën.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com