Hoewel werken bij een bank in Suriname vaak wordt gezien als een lucratieve carrièrekeuze, is de werkelijkheid minder rooskleurig dan velen denken, Dat vertelt een ex-bankmedewerker aan GFC Nieuws Lifestyle in een open brief.
Achter de berichten over salarisverhogingen en bonussen in de bankensector schuilen uitdagende werkomstandigheden die de persoonlijke en sociale levens van medewerkers zwaar kunnen belasten.
Een prestatiegerichte cultuur
De bankensector in Suriname is sterk prestatiegericht. Alleen medewerkers die uitzonderlijke prestaties leveren, worden relatief goed beloond. Dit betekent dat constante druk en hoge verwachtingen de norm zijn.
Dit verschilt sterk van de situatie bij overheidsinstanties, waar de beloning minder gekoppeld is aan individuele prestaties.
“Mensen kijken alleen naar het hoge salaris dat we krijgen, maar ze vergeten te zeggen hoe hard wij moeten werken ervoor,” zegt de inzender.
Hoge werkdruk en 24/7 beschikbaarheid
Bankmedewerkers worden vaak verwacht extreem hard te werken en soms zelfs 24/7 beschikbaar te zijn. Deze hoge werkdruk heeft negatieve gevolgen voor hun gezondheid en sociaal leven.
Het constante streven naar het behalen van doelen en targets kan leiden tot stress, burn-out en andere gezondheidsproblemen. “Mijn familie lijdt er echt onder, soms word ik wanneer ik al thuis ben gebeld om werk te doen,” werd aangegeven.
De keerzijde van de medaille
Hoewel de financiële voordelen van een baan in de bankensector aantrekkelijk lijken, komen ze dus vaak met een hoge persoonlijke prijs.
Critici wijzen erop dat het belangrijk is om de keerzijde van de medaille te overwegen voordat men zich in deze veeleisende sector stort. Het scenario laat duidelijk zien dat het gras niet altijd groener is aan de overkant.
Werken bij een bank in Suriname biedt aanzienlijke financiële voordelen, maar deze komen volgens diverse personen met wie GFC sprak vaak met een hoge prijs in de vorm van persoonlijke stress en een verminderde kwaliteit van leven.
Het is volgens hen noodzakelijk voor potentiële werknemers om deze aspecten in overweging te nemen voordat ze de stap zetten naar een carrière in de bankensector.
Foto ter illustratie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com