Er is weinig hoop dat het Openbaar Ministerie (OM) daadwerkelijk tot vervolging zal overgaan, ondanks de harde bewijzen die aantonen dat de Staat Suriname is benadeeld door de handelingen van de minister van Openbare Werken (OW), Riad Nurmohamed, en president Chan Santokhi.
Critici wijzen op de lange geschiedenis van straffeloosheid en politieke beïnvloeding in Suriname, waardoor zij vrezen dat ook deze zaak niet tot een veroordeling zal leiden.
“De geschiedenis leert ons dat hooggeplaatste politici in Suriname zelden of nooit verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden,” zegt een lokale politiek analist. “Ondanks de duidelijke bewijzen van corruptie en misbruik van macht, lijken politieke belangen vaak zwaarder te wegen dan gerechtigheid.”
Een andere criticus wijst op de rol van het OM en de procureur-generaal, die volgens hem niet altijd onafhankelijk en neutraal optreden.
“Het is een publiek geheim dat het OM en de procureur-generaal vaak onder druk worden gezet door politici om bepaalde zaken wel of niet te vervolgen. Dit ondermijnt de geloofwaardigheid van het justitiële systeem en maakt het moeilijk om te geloven dat deze zaak op een eerlijke manier zal worden behandeld.”
De verwachting is dan ook dat ondanks de harde bewijzen en het politiedossier, de zaak Pan American uiteindelijk in de doofpot zal belanden. Dit zou een zware slag betekenen voor de geloofwaardigheid van het rechtssysteem in Suriname en het vertrouwen van de bevolking in de rechtsstaat verder ondermijnen.
Marcel Oostburg, de activist die zich fel heeft uitgesproken over de zaak, heeft herhaaldelijk benadrukt dat het OM en de procureur-generaal meer actie moeten ondernemen om de vermeende corruptie aan te pakken.
Oostburg heeft in een petitie gevraagd voor meer transparantie en rechtvaardigheid in de zaak. Hij heeft echter weinig vertrouwen in een eerlijke afhandeling van de zaak door het OM.
Het politieonderzoek is gestart naar aanleiding van de anonieme strafklacht tegen regeringsautoriteiten. Het OM meldt dat het onderzoek zich in een vergevorderd stadium bevindt. Er zijn echter twijfels of het OM de politieke wil heeft om de zaak tot het einde te vervolgen.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com