GFC NIEUWSREDACTIE- “We strijden niet zomaar voor de wettelijke erkenning van onze collectieve grondenrechten. De wet zal ons woon- en leefgebied moeten beschermen.”
Dat zegt dorpshoofd Sergio Jubithana van Hollandse Kamp over het gronddispuut in het inheems dorp in Suriname. Nadat de bewoners de vorige maand hebben geprotesteerd tegen de gronduitgiftes, is de graafmachine uit het gebied vertrokken.
Bewoners hebben op 25 januari geprotesteerd tegen de gronduitgiftes en ontbossing van het gebied. Daarnaast is het dorp al jaren verwikkeld in een gronddispuut met Luchthavenbeheer, dat in 2013 een beschikking voor 835 hectare grond kreeg. Hollandse Kamp en de Wit’ Santi stellen vast dat het terrein hun grondgebied overlapt.
Het dorpsbestuur van Hollandse Kamp tolereert geen ontbossingswerkzaamheden in hun woon- en leefgebied. Gebleken is dat de persoon die daartoe de opdracht heeft gegeven een grondbeschikking heeft en hij wil daar een recreatieoord opzetten. “Daarom moet ons gebied wettelijk erkend worden, want nu zijn we vogelvrij”, zegt Jubithana.
Door kordaat optreden van Hollandse Kamp in november had het dorp grondverzet werkzaamheden reeds stopgezet. Bewoners die toen in hun kostgrond waren, werden geconfronteerd met de ontbossing. Er werd daar een weg aangelegd. Blijkbaar is langs deze weg gronden uitgegeven.
“Er mogen geen gronden uitgegeven worden in gebieden van Inheemse en Tribale volken, omdat de collectieve rechten van deze volken nog niet wettelijk zijn erkend,” zei minister Dinotha Vorswijk van grondbeheer en Bosbeleid na de protestactie van de bewoners.
De minister heeft gezegd dat de uitgegeven gronden in Hollandse Kamp worden teruggedraaid.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com