Watertekort in stuwmeer dwingt tot hogere stroomprijzen en noodmaatregelen

Stroom energiebesparing kabel stekker

De lage waterstand in het stuwmeer leidt tot een flinke daling in de opwekking van waterkrachtenergie, die momenteel is teruggelopen van 125 megawatt naar 60 megawatt.

Om de energievraag te blijven dekken, wordt er noodgedwongen meer thermische energie opgewekt. Dit vraagt dagelijks om 350.000 liter diesel, wat aanzienlijke kosten met zich meebrengt.

Mocht de situatie verder verslechteren, overweegt de overheid ‘noodstroom’ in te vliegen, wat onvermijdelijk zal leiden tot een stijging van de stroomtarieven.

Tijdens een persconferentie lichtte minister David Abiamofo toe dat de stroom- en watervoorziening landelijk wordt vernieuwd en uitgebreid, met extra aandacht voor het binnenland. Deze operaties worden gefinancierd via de begroting, donaties en leningen.

De regering had gehoopt dat het regenseizoen de waterstanden zou herstellen, waardoor de productie van goedkopere waterkrachtenergie weer kon toenemen. Echter, de aanhoudende droogte belemmert dit proces ernstig.

Hoewel er recent overeenstemming was bereikt tussen de overheid, EBS en vakbonden om de stroomtarieven te verlagen door een lagere kostprijs, verandert de huidige situatie de dynamiek.

Voorlopig blijft de overheid het stroomverbruik subsidiëren, ondanks eerdere afspraken met het IMF om deze subsidies geleidelijk af te bouwen.

De minister roept de gemeenschap op om zuinig om te gaan met elektriciteit om de druk op de energielevering en de kosten zoveel mogelijk te beperken.