Wateroverlast dwingt NKC Instituut in Paramaribo vandaag weer tot sluiting

nkc instituut rosanlaan

Het NKC Instituut aan de Rosanlaan in Paramaribo blijft vandaag gesloten vanwege aanhoudende regenval en de daarmee gepaard gaande wateroverlast.

Schoolleider Nancy Leetz-Nathoenie meld dat de straat bij zware regenval in een ‘rivier’ verandert, waardoor het moeilijk is voor ouders om hun kinderen op school af te zetten.

Het water begon vandaag pas rond 12 uur ’s middags weg te trekken, maar is intussen weer opgekomen. Leetz-Nathoenie benadrukt dat dit probleem verholpen kan worden als de minister zijn werk op tijd zou doen.

Naast het onderwijzen van academische vakken, besteedt het NKC Instituut ook veel aandacht aan natuureducatie. Op het terrein en aan de overkant van de school wordt er geplant.

Op de berm zijn diverse bomen geplant zoals kokos-, djamoe-, pommerak-, kasjoe- en bananenbomen.

“We leren de kinderen dat ze hun omgeving moeten onderhouden, en het voorbeeld begint bij de school. Daarom zorgen we ervoor dat we rondom en aan de overkant van de school planten en de berm onderhouden,” aldus Leetz-Nathoenie.

Volgens de directrice ligt de verantwoordelijkheid voor de wateroverlast bij het ministerie van Openbare Werken. “Als de OW-minister en zijn team de goten regelmatig zouden opschonen en onderhouden, zouden we dit probleem niet hebben,” zegt ze.

Ze benadrukt dat de school niet over de middelen beschikt om de goten zelf te graven en schoon te houden. “Er groeit gras in de goten, wat aangeeft dat er al heel lang niet gegraven is.”

Ondanks de beperkte middelen neemt het NKC Instituut zijn verantwoordelijkheid serieus. “Wij proberen bij te dragen aan het onderhoud van de berm, zelfs zonder dat de minister ons dat vraagt,” zegt Leetz-Nathoenie.

“We leveren een bijdrage aan de samenleving en de regering, omdat we beseffen dat ook burgers hun land moeten schoonhouden en onderhouden.”

Leetz-Nathoenie roept het ministerie van Openbare Werken op om op een correcte wijze actie te ondernemen. “Wij vragen dat de minister op tijd mensen stuurt om de goten te graven en de straat regelmatig te schrapen.

Door de regen is de weg modderig geworden, met als gevolg dat auto’s vast komen te zitten.

We moesten zelfs stenen kopen en breken zodat we de grote gaten in de straat konden vullen, zodat de weg toegankelijk blijft voor ouders, buren en het normale verkeer,” verklaart ze.

Het NKC Instituut hoopt op snelle en effectieve maatregelen om verdere overlast en problemen te voorkomen.