Door: Jennifer Atmo, hoofdredacteur GFC Nieuws en voorzitster KIVC
5 oktober 2024

vrouw geld euro

Veel mensen vragen zich af: wat is het gemiddelde salaris in Suriname? Ons land is de laatste tijd veelvuldig in het nieuws, mede dankzij de recente olievondsten voor de kust. Deze ontwikkelingen geven hoop op een economische heropleving, maar Suriname kent tegelijkertijd ook veel uitdagingen.

In de afgelopen jaren is de economische situatie verslechterd, met stijgende inflatie en een dalende koopkracht tot gevolg. Toch zijn er ook tegenstrijdigheden te zien.

Vakantiegangers en bezoekers zien bijvoorbeeld vaak luxueuze auto’s op straat, moderne huizen en een ogenschijnlijk welvarende levensstijl met propvolle restaurants. Hoe kan dat, terwijl veel mensen spreken over economische malaise en zichtbare armoede?

Volgens de laatste gegevens van de Wereldbank uit 2020 ligt het gemiddeld bruto maandinkomen van werknemers in Suriname op omgerekend € 338. Dit bedrag is echter niet representatief voor de algehele situatie in het land. In de praktijk lijkt het gemiddelde loon vaak hoger, en dat heeft meerdere redenen.

Hoe zit het dan echt met de salarissen in Suriname?

Een mogelijke verklaring voor de ogenschijnlijk hogere lonen is dat er in Suriname veel zwart geld in omloop is. Door de economische situatie zijn bijbaantjes en informele werkzaamheden voor velen de norm geworden. Dit betekent dat een aanzienlijk deel van het inkomen van de bevolking niet officieel geregistreerd wordt.

Daarnaast zijn sommige beroepsgroepen, zoals aircomonteurs, bouwvakkers en andere technici, vaak actief in de informele sector en verdienen ze via deze weg meer dan het geregistreerde gemiddelde.

Een ander belangrijk aspect is de aanwezigheid van een zogenaamde “dual economy”. Dit houdt in dat er een duidelijke scheiding is tussen mensen die hun geld verdienen in de formele economie en diegenen die zich begeven in de informele sector.

Dit zorgt voor tegenstrijdigheden. Enerzijds is er zichtbare armoede, maar aan de andere kant zie je ook mensen die beschikken over dure goederen zoals auto’s en elektronica. Vaak zijn deze personen actief in sectoren die gevoelig zijn voor zwart geld of hebben ze banden met de import/exporthandel.

Conclusie

Het gemiddelde loon in Suriname is volgens de officiële statistieken relatief laag, maar de realiteit is complexer. De informele economie speelt een grote rol en zorgt ervoor dat het daadwerkelijke inkomen van veel mensen afwijkt van de officiële cijfers.

Hoewel er hoop is op een verbetering door de olievondsten, blijft de situatie voorlopig onzeker. Bezoekers van het land zullen dan ook zowel armoede als welvaart tegenkomen, wat de huidige economische tegenstellingen van Suriname goed weerspiegelt.