Er zijn verschillende soorten onroerend goed, waar bedrijfsonroerend goed (BOG) een voorbeeld van is. Onroerend goed is de overkoepelende benaming voor verschillende soorten goederen, die niet verplaatst kunnen worden. Zo kun je bijvoorbeeld niet zomaar een huis verplaatsen, maar ook voor grond geldt dit. Zowel huizen als grond zijn daarom voorbeeld van onroerend goed. Maar wat valt er onder bedrijfsonroerend goed?
Onder bedrijfsonroerend goed valt het vastgoed dat bedoeld is voor bedrijfsactiviteiten. Deze kun je in verschillende soorten tegenkomen. Zo bestaan de grote winkelstraten in ons land uit bedrijfsonroerend goed, maar ook op afgelegen industrieterreinen kun je dit soort vastgoed tegenkomen. In de onderstaande opsomming kun je de verschillende soorten bedrijfsonroerend goed ontdekken:
- Winkelpanden
- Bedrijfspanden
- Kantoorruimtes
- Praktijkruimtes
- Horecapanden
- Beleggingspanden
- Garageboxen
Investeren in bedrijfsonroerend goed
Niet alleen de huizen op de woningmarkt zijn de afgelopen jaren goede investeringen gebleken, maar ook bedrijfsonroerend goed is zeer gewild. Ondanks de digitalisering en het thuiswerken, waardoor de verwachting is dat er steeds minder vraag is naar bedrijfsonroerend goed, blijft de interesse in deze vastgoedbranche aanwezig. De prijzen van commercieel vastgoed, zoals bedrijfsonroerend goed ook wel wordt genoemd, nemen steeds meer toe. Daarom kan het investeren in commercieel vastgoed ook een interessante optie zijn.
Waarom een makelaar gebruiken bij bedrijfsonroerend goed?
Ook bij bedrijfsonroerend goed kan een makelaar van pas komen. De makelaars die zich specialiseren in dit soort vastgoed worden ook wel BOG-makelaars of bedrijfsmakelaars genoemd. Deze makelaar kan helpen bij het aankopen, verkopen, verhuren of huren van verschillende bedrijfsobjecten. Dit kan gedaan worden door middel van adviezen of door jou tijdens het gehele proces te begeleiden. Hieronder zetten we de verschillende taken van bedrijfsmakelaars uiteen, zodat je precies weet wat je aan deze makelaar kunt hebben!
Jouw wensen in kaart brengen
Om voor jou het meest geschikte bedrijfspand te vinden, die op de juiste locatie staat en voor de juiste prijs te koop staat, is het belangrijk dat een bedrijfsmakelaar al jouw wensen goed in kaart brengt. Daarom is het handig om zelf zo gedetailleerd mogelijk jouw ideëen uit te leggen, zodat de makelaar een goed beeld krijgt. Aan de hand van jouw wensen kan de makelaar op zoek naar een geschikt pand. Advies bij bedrijfspand overname
Daarnaast kan een bedrijfsmakelaar adviseren bij het kopen of huren van bedrijfsvastgoed, of andere gerelateerde zaken. Ook kan het voorkomen dat je zelf nog met vragen zit, over bijvoorbeeld panden die je zelf hebt gezien of over voorstellen van de makelaar. Deze vragen kunnen bijvoorbeeld gaan over de locatie of de financiële voordelen waar je mee te maken kunt hebben. De bedrijfsmakelaar kan jouw op professionele wijze jou voorzien van antwoorden, zodat jullie samen tot een passende oplossing kunnen komen.
Bedrijfsonroerend goed of kopers vinden
Het netwerk van een BOG-makelaar is zeer groot, wat voor jou een bijkomend voordeel kan zijn. De kans bestaat immers dat de makelaar iemand kent die jouw bedrijfspand wil kopen of die van plan is om zijn pand juist te verkopen. Ook specifieke kennis kan dankzij het netwerk van de makelaar eenvoudig worden geraadpleegd. Dankzij dit voordeel kan het voorkomen dat je zeer snel een geschikt pand hebt gevonden of dat je snel je pand voor de juiste prijs hebt kunnen verkopen.
In de basis is de belangrijkste taak altijd het vinden van de juiste bedrijfspanden, of bij de verkoop zoeken naar de juiste koper. Op basis van jouw voorkeuren gaat de makelaar op zoek naar de perfecte oplossing. De makelaar is in dienst van jou bezig met verschillende activiteiten, waardoor je kunt vertrouwen op alle hulp. Daarbij heeft deze persoon meer kennis en ervaring, waar jij van kunt profiteren.
Onderhandelen bij het koopproces
Ook BOG-makelaars spelen een grote rol bij onderhandelingen. Zodra u het juiste bedrijfspand heeft gevonden, helpt deze makelaar jou bij het vinden van het juiste bod. In sommige gevallen zijn er tegenbiedingen, die opnieuw moeten worden behandeld totdat er overeenstemming is bereikt. Tijdens deze periode kun je altijd rekenen op de bedrijfsmakelaar, die altijd kalm en scherp blijft en zorgt voor overzicht tijdens het proces.
Wat is het verschil tussen een bedrijfsmakelaar en woningmakelaar?
Er zijn een hoop verschillen te ontdekken tussen bedrijfsmakelaars en woningmakelaars. Natuurlijk valt het soort vastgoed het eerste op. Bedrijfsmakelaars richten zich op commercieel vastgoed, terwijl een woningmakelaar van woningen zijn specialiteit heeft gemaakt. In beide gevallen kunnen de makelaar jou begeleiden tijden het koop-, verkoop-, of verhuurproces. Enkel de specialistische kennis verschilt bij beide makelaars.
Een bedrijfsmakelaar is volledig gespecialiseerd in de zakelijke markt. Hij is bekend met de omgangsvormen in de zakenwereld, heeft een groot zakelijk netwerk met vele connecties en bekijkt ruimtes en objecten met een heel andere oog dan dat een woningmakelaar dit zou doen. Daarnaast zijn de vastgoedtransacties bij een bedrijfsmakelaar vaak een stuk ingewikkelder, doordat deze transacties complexe overeenkomsten kunnen zijn. De belangen in het commercieel vastgoed zijn namelijk vaak een stuk groter dan de belangen die spelen bij woningen op de woningmarkt.
P. Peterson, vaste redacteur bij GFC Nieuws, heeft een scherp oog voor boeiende verhalen. Zijn diverse interesses variëren van gezondheid en lifestyle tot internationale kwesties, technologie en misdaad. Zijn bijdragen verrijken de inhoud van het platform met zijn unieke perspectief.
Voor contact: peterson@gfcnieuws.com