Je zit relaxed in het vliegtuig vanaf Zanderij, onderweg naar Nederland. Misschien denk je aan de kou daar, of wat je straks als eerste gaat eten.
Maar dan komt er een onverwachte boodschap van de piloot: “We kunnen niet landen op Schiphol.” Wat nu?
Zo’n omleiding van een vlucht heet in de luchtvaart een divert.
Het betekent dat het toestel uitwijkt naar een andere luchthaven, bijvoorbeeld door slecht weer of technische problemen op de luchthaven.
Voor passagiers uit Suriname, vaak op weg met de grote Airbus A340 geleaset door Surinam Airways of de KLM Boeing 777, is het dan afwachten waar je precies terechtkomt.
Kan het vliegtuig zomaar landen in Rotterdam of Maastricht? Of zelfs in België of Duitsland? GFC Nieuws Lifestyle onderzocht.
De realiteit is dat Rotterdam Airport en Lelystad doorgaans te korte banen hebben voor zulke grote toestellen.
In 2016 moesten een KLM Boeing 747 en een Boeing 787 uitwijken naar Rotterdam vanwege dichte mist op Schiphol. Deze noodlanding was uitzonderlijk en niet representatief voor de dagelijkse operaties op RTM.
Hoewel dergelijke landingen technisch mogelijk zijn, zijn ze zeldzaam en vereisen ze speciale omstandigheden.
Maastricht Airport is dan een logische optie. Die heeft een baan van 2.750 meter en heeft in het verleden ook grotere vliegtuigen ontvangen zoals de Boeing 747.
Soms wordt zelfs uitgeweken naar luchthavens in Duitsland zoals Keulen of Frankfurt, of naar Brussel in België. Dat betekent dat je familie, die je zou ophalen op Schiphol, ineens een flink stuk moet reizen.
Gelukkig gebeurt dit zelden. In Europa wordt minder dan 1 procent van de vluchten omgeleid met piekmomenten in de wintermaanden.
Maar bij extreme weersomstandigheden, zoals op 21 mei vorig jaar toen er een hevig onweer was, werden zes inkomende vluchten naar Schiphol naar andere luchthavens gestuurd.
Het is dus goed om te weten dat de kans klein is, maar als het gebeurt, kan je reis ineens een stuk langer duren.

Jennifer Atmo is hoofdredacteur bij GFC Nieuws en een echte Surinamekenner. Ze schrijft graag over lifestyle en entertainment en is daarnaast voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke thema’s.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.