Wapens, drugs en corruptie: Hoeveel weten de Surinaamse autoriteiten?

GFC. Nieuws uit Suriname

Het in beslag nemen van zestien AK-47-geweren, afkomstig van Suriname en aangetroffen in Brazilië, is een teken aan de wand.

Niet alleen is het verontrustend dat zulke wapens onze grenzen passeren, maar het werpt ook een schaduw over de rol van Suriname in de internationale wapenhandel.

De vangst komt op een moment waarop de Surinaamse autoriteiten lijken te falen in hun verantwoordelijkheid om de grensbeveiliging te versterken en de illegale handel in wapens en drugs tegen te gaan.

Was deze vangst het resultaat van een aankoop of een ruil? En wat is de oorsprong van deze wapens? Werden ze in Suriname geregistreerd of zijn ze afkomstig uit een ander land?

De vraag rijst of deze wapens daadwerkelijk eigendom zijn van de Surinaamse militaire of politiediensten, of dat ze de handen van tussenhandelaren of criminele netwerken hebben bereikt.

Het zou niet de eerste keer zijn dat wapens in de verkeerde handen vallen, en helaas is Suriname al langer bekend om de rol die sommige van zijn burgers spelen in de smokkel van drugs en wapens.

Wat het ook moge zijn, dit incident wijst op een dieperliggend probleem: de internationale wapen- en drugshandel die via Suriname wordt gevoerd.

De Surinaamse overheid is zich ongetwijfeld bewust van wat zich afspeelt in het binnenland en langs onze grenzen, maar lijkt niet bereid of niet in staat om de nodige maatregelen te nemen om deze illegale handel te bestrijden.

De vraag blijft: hoeveel drugs en wapens zijn er al de afgelopen jaren naar Suriname gesmokkeld? En hoeveel van de betrokkenen zijn echt vervolgd?

De Surinaamse regering heeft duidelijk nog geen effectieve strategie gevonden om de wapensmokkel en de criminele netwerken die hiermee gepaard gaan, aan te pakken.

Met de betrokkenheid van Surinaamse burgers, waaronder een kleinzoon van een bekende Surinamer, rijst de vraag of er sprake is van een systematisch probleem binnen de elite van ons land. Hoe diep zit dit probleem, en hoe ver reikt de corruptie binnen onze eigen gelederen?

De Surinaamse autoriteiten zouden zich moeten afvragen waarom zij keer op keer niet in staat zijn om de wortels van deze criminaliteit uit te roeien, ondanks de voortdurende meldingen van wapensmokkel en drugsvervoer.

Het is tijd dat er harde maatregelen komen, niet alleen voor de onderwereld, maar ook tegen degenen die in het reine moeten komen met hun eigen betrokkenheid in deze illegale praktijken.

C. Halfhuid