Wanprestatie Surinaamse agenten tijdens EBS-protest toont superioriteit Nederlandse politie aan

korps politie suriname kps

OPINIE- Gisteren hebben enkele Surinaamse opsporingsambtenaren zich wederom van hun slechtste kant laten zien tijdens een protest van EBS-medewerkers.

De aanwezigheid van zwaarbewapende agenten was niet alleen voor mij, maar ook voor de demonstrerende werknemers een bron van verbazing en ontsteltenis.

Met salarissen van slechts 7000 tot 9000 SRD per maand—wat neerkomt op iets meer dan 200 euro—gaven sommige EBS-werknemers aan dat hun inkomen binnen een week verdampt.

Het is dan ook volkomen logisch dat zij in actie komen om hun arbeidsomstandigheden te verbeteren. In plaats van deze gerechtvaardigde burgerbeweging te ondersteunen, kiest de politie ervoor om haar krachten te richten op het intimideren van deze burgers.

De gebeurtenissen van gisteren tonen aan dat de Surinaamse politie veel kan leren van de Nederlandse aanpak.

In Nederland wordt tijdens de politieopleiding sterk de nadruk gelegd op een menselijke benadering, in scherp contrast met de hardhandige aanpak die men in Suriname vaak hanteert.

De Nederlandse Politieacademie staat Europees bekend om zijn progressieve onderwijsmethoden die snel praktijkinzichten integreren. Voordat men zelfs maar wordt aangenomen, is een intelligentietest een essentieel onderdeel van de selectieprocedure.

Dit verschilt van het wervingsproces bij het Korps Politie Suriname, waar alleen een psychologisch onderzoek wordt vereist, zonder dat er sprake is van een capaciteitentest.

Politiewerk vraagt namelijk om meer dan alleen fysieke kracht.

Het vereist het vermogen om verbanden te leggen, nauwkeurig informatie uit verklaringen te halen en van losse details een samenhangend beeld te vormen. Daarvoor zijn scherpe cognitieve vaardigheden en taalbekwaamheid essentieel.

Het wordt tijd dat we in Suriname erkennen dat een goede politieagent zowel mentaal als fysiek goed voorbereid moet zijn op de complexe uitdagingen van het beroep.