Waarom Surinamers er vaak zo beroerd en onverzorgd uitzien

INGEZONDEN- Het is me tijdens mijn kort bezoek aan Suriname echt opgevallen dat de mensen daar er vaak slordig bij lopen. Omdat ik al zoveel jaren actief ben in de modewereld, kijk ik onbewust en bewust vaker naar het uiterlijk en de kleedstijl van anderen om mij heen.

Opvallend is dat vrouwen en ook mannen in Suriname duidelijk minder aandacht besteden aan hun uiterlijk en kleding. Ze verzorgen zich meestal minder goed en zien er daarom vaak slonzig uit. Maar natuurlijk zijn er uitzonderingen, afhankelijk waar je je begeeft, maar die personen zijn maar op 2 handen te tellen.

Ik ben als jonge modieuze vrouw van mening dat je ondanks een slecht uiterlijk, toch veel kan doen om negatieve punten te camoufleren.

Het is niet om aan te zien als vrouwen met een dik postuur, en daar zijn er wel heel veel van in Suriname, een strakke ouderwetse legging aantrekken. Sommigen hebben er zelfs geen moeite mee om met een superstrakke korte broek, rok of versleten kniebroek, waarbij haast alle vet uitpuilt, of extreem dikke kuiten worden tentoongesteld, in het openbaar te verschijnen. Begrijpen deze dikbuikige en “vetbenige” vrouwen dan niet dat het niet kan?

Plaats daaronder een paar goedkope slippers en visualiseer daarbij ook nog onverzorgde haren en huid! Zie het beeld maar!

Nee, velen daar weten niet hoe het hoort, weten zich niet modern en netjes te kleden of lichamelijk verzorgen. De meerderheid doet er niets aan om op zijn of haar best, de straat op te gaan. Het is vaak gewoon geen mooi gezicht, in de letterlijke en figuurlijke zin.

Ook de mannen -wederom, er zijn uitzonderingen -maar ik heb het over de overgrote meerderheid, weten zich niet goed te presenteren.

Als je overdag naar een druk plein vlakbij de grote Markt in Paramaribo gaat, is het beeld overduidelijk. De mannen staan er zo slordig bij! Vaak met een groot gedeelte bloot bovenlijf en plastiek Chinese platte badslippers. Ik heb tijdens mijn bezoek daar nauwelijks of eigenlijk geen goed uitziende vrouwen of mannen gezien. Het was wat dat betreft wel erg beroerd!

Ouderwetse kledij, vooral jurken uit de “prehistorische tijd”, goedkope versleten plastiek badslippers, een onfrisse geur, slechte gezichtshuid, onverzorgd haar, om maar een paar minpunten te noemen. Wat een verschil met wat ik zie als ik op een drukke zaterdag ga winkelen in de Albert Heyn in Den Haag, Zoetermeer of Rotterdam. Significant verschil!

Ik heb mij wel eens afgevraagd vanwaar dit precies komt. En subtiel kreeg ik daar antwoord op toen ik aan een taxichauffeur vroeg of hij een meisje dat toevallig op straat liep aantrekkelijk vond. Waarop hij vol overtuiging bevestigend antwoordde. Hij vond haar er zeer aantrekkelijk uitzien. In mijn ogen zag ze er juist extreem lelijk en onverzorgd uit.

Maar ik begrijp dit vraagstuk nu wel veel beter. De mensen daar in Suriname “zien het gewoon niet meer”. De lat ligt daar qua uiterlijke schoonheid veel lager dan bij ons. Met andere woorden: een vrouw die bij ons in Nederlands als superlelijk wordt getypeerd en nooit een compliment krijgt, kan daar dagelijks te horen krijgen van mannen hoe mooi of aantrekkelijk ze is. En ze gaat erin geloven nog ook! Smaken verschillen dus, daar mogen we eigenlijk niet over ruziën. Maar over een onverzorgd uiterlijk en ouderwetse, versleten kledij en een onfrisse geur, juist wel! Gelukkig maar eigenlijk.

C. van der Kley
Den Haag

Plaatsing van ontvangen artikelen op onze website houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud.

Delen:

Meer nieuws

SFB stelt beroepsregels vast voor haar leden

GFC NIEUWS- De Surinaamse Federatie van Belastingadviseurs (SFB) heeft op een onlangs gehouden Algemene ledenvergadering (ALV) een nieuw bestuur gekozen en verder ook een Reglement…

Delen:

Spoelwerkzaamheden SWM in Saramacca

GFC NIEUWS- De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij zal vanaf maandag 15 juli tot en met 29 juli in Saramacca spoelwerkzaamheden op het waterleidingsnet uitvoeren. Delen:

Delen:

Verhoging veiligheid gebied fort Zeelandia

GFC NIEUWS- De districtscommissaris van Paramaribo – Noordoost, Mike Nerkus, heeft in samenwerking met de Energie Bedrijven Suriname en het directoraat Openbaar Groen gezorgd voor…

Delen:

Doorrijder opgepakt door de politie

GFC NIEUWS- De 41-jarige autobestuurder R.K is door de politie van het ressort Jarikaba opgesloten, nadat hij een hoogspanningsmast had geramd met het gevolg dat…

Delen:

Bijeenkomst LVV met de visserijsector

Stakeholders uit de visserijsector hadden vandaag een bespreking met minister Rabin Parmessar van Landbouw Visserij en Veeteelt (LVV) en zijn staf over brandende vraagstukken en…

Delen:

Bosinventarisatietraining voor Bigi Poika

De gemeenschap van het Inheems dorp Bigi Poika heeft een bosinventarisatie training gevolgd, die verzorgd werd door medewerkers van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB)….

Delen:

Tamarin denkt aan wederopbouw

De gemeenschap van Tamarin wil werken aan wederopbouw van het dorp. Het Directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft…

Delen:

Minister Dikan samen met granmans naar Ghana

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) is samen met Albert Aboikoni (granman Saamaka), Lesley Valentijn (granman Matawai) en John Lesina (hoofdkapitein Ndjuka) afgereisd naar…

Delen:

Bonden binnen OWT&C roeren zich

De besturen van de Algemene Bond Personeel Milieubeheer (ABPM), Werknemers Organisatie Luchtvaart (WOL), Bond Personeel Sluizen en Gemalen (BPSG) en de Werknemers Organisatie Openbare Werken…

Delen:
Scroll Up