We praten vaak over wat er misgaat in Suriname. Politieke schandalen, economische problemen en andere negativiteit domineren sociale media.
Maar als je je telefoon even weglegt en écht met mensen praat, vooral buiten Paramaribo, ontdek je iets bijzonders: we zijn als volk eigenlijk verrassend gelukkig.
In Nederland, waar ik lange tijd heb gewoond, wordt ook veel geklaagd. Dat is menselijk, natuurlijk.
Volgens het World Happiness Report scoort Nederland doorgaans hoog op de ranglijst, met een gemiddelde plek in de top 10 tussen 2020 en 2024.
Toch ontbreekt daar iets wat je in Suriname wél voelt: een diepe verbondenheid en flexibele mensen. Dit heb ik zelf ervaren.
Hoewel er geen specifieke data over Suriname beschikbaar is, weet ik uit eigen ervaring dat familie, saamhorigheid en lekker eten bijdragen aan ons geluk.
Hoe kan het anders dat we, ondanks financiële problemen, in Suriname toch redelijk gelukkig zijn?
Ondanks financiële moeilijkheden kiezen veel mensen er toch voor om in Suriname te blijven, ondanks ze de mogelijkheid hebben om te emigreren.
Waarom? Omdat we houden van onze vrijheid en ons land.
Hier kun je leven zoals jij dat wilt, zonder de constante sociale druk die je in Nederland of andere Westerse landen vaak voelt.
Suriname is uniek. Ons land ademt buiten Paramaribo rust, saamhorigheid en authenticiteit.
Misschien is het tijd dat we daar meer bij stilstaan en ons geluk waarderen, zelfs als de wereld om ons heen lijkt te wankelen.
Foto ter illustratie.
Patricia Wong is lifestyledeskundige en trendwatcher, verbonden aan GFC Nieuws.
Ze analyseert Surinaamse gewoonten en vergelijkt deze met internationale trends op het gebied van beauty, mode, voeding, culinair en reizen.
Met haar expertise biedt ze unieke inzichten in hoe de lokale levensstijl zich verhoudt tot mondiale ontwikkelingen.
Voor contact: patricia@gfcnieuws.com