COLUMN- Suriname zit vast in een neerwaartse spiraal. Waarom? Vanwege een zorgwekkend aantal niet- en laaggeschoolde inwoners die niet in staat zijn de juiste keuzes te maken bij het stemmen op politici evenals op tal van andere vlakken.
Deze mensen worden gemanipuleerd door gladde praatjes van gewiekste bestuurders, wat resulteert in het voortdurend aan de macht brengen van ondeskundige en zelfs ongeschoolde leiders.
Dit perpetueert de vicieuze cirkel waarin ons land zich bevindt, zonder ruimte voor vernieuwingen in het politieke landschap.
Een ander zorgwekkend aspect is het gebrek aan ondernemingsgeest onder een groot deel van de bevolking. Tevreden zijn met een baantje bij de overheid, vaak voor een hongersalaris waarmee nauwelijks de boodschappen kunnen worden gedaan is de norm.
De wil om de algemene ontwikkeling en kennis op een hoger niveau te brengen ontbreekt grotendeels. Mijn gesprekken met mensen uit alle lagen van onze maatschappij bevestigen dit; de bereidheid tot kennisverrijking is minimaal.
Deze factoren hebben een verwoestende impact op de economie en de levensstandaard van de gemiddelde Surinamer.
Zonder geschoolde en kundige leiders blijven beleidsmaatregelen ineffectief en vaak schadelijk.
Ook het gebrek aan ondernemerschap en het niet willen verruimen van zelfkennis bij een groot deel van de Surinamers betekent dat er weinig economische groei is en de werkgelegenheid blijft stagneren.
Daarenboven schort het niet alleen aan kennis en leiderschap, maar ook aan financieel beheer. Veel inwoners stellen verkeerde prioriteiten en geven hun schaarse geld uit aan fastfood, dure kleding, feesten en auto’s.
Dit consumptieve gedrag gaat ten koste van verstandig beleggen en kapitaalopbouw. In plaats van te investeren in educatie of ondernemingen, wordt geld uitgegeven aan korte-termijn genot.
Dit draagt ook bij aan de vicieuze cirkel van armoede en economische stagnatie. Het gebrek aan financieel inzicht zorgt ervoor dat velen niet vooruitkomen en de economie als geheel stagneert. Het is hoognodig dat er meer bewustwording komt over verstandig financieel beheer.
Het resultaat is in ieder geval een bevolking die in armoede blijft steken zonder uitzicht op verbetering.
De realiteit is dat de financiële positie van velen in Suriname de komende periode waarschijnlijk niet zal verbeteren.
Zonder de nodige kennis en vaardigheden om weloverwogen keuzes te maken, zullen we blijven doormodderen in dezelfde ellende. Het is een harde waarheid, maar wel een die erkend moet worden als we ooit verandering willen zien.
De Suriname- analist en vaste GFC Nieuws columnist R. Pinas staat bekend om zijn kritische benadering van maatschappelijke kwesties. Hij benadrukt regelmatig de zwakke punten in de Surinaamse samenleving en draagt actief verbeterpunten aan. Zijn columns stimuleren bewustwording en discussie over sociale en politieke onderwerpen in Suriname.
R. Pinas maakt deel uit van het exclusieve analistenpanel van GFC Nieuws.
Voor contact: pinas@gfcnieuws.com
Let op: Publicatie van opiniestukken of columns houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud