Veel mensen die regelmatig tussen Nederland en Suriname reizen, merken het al snel: niet alle gerechten smaken hetzelfde. Een van de populairste voorbeelden is roti.
Hoe kan het dat roti in Suriname vaak voller en kruidiger lijkt te smaken dan in Nederland? GFC Nieuws Lifestyle vroeg het aan trendwatcher Patricia Wong.
“Het zit ’m in de ingrediënten,” legt Patricia uit. “In Suriname worden veel verse kruiden en specerijen gebruikt die lokaal worden gekweekt. Denk aan masala van de markt of verse Madame Jeanette-pepers. In Nederland zijn die vaak geïmporteerd, en dat maakt verschil in smaak.”
Daarnaast speelt het klimaat een rol, volgens Patricia. “In de tropen ruiken en proeven we sterker door de warmte en luchtvochtigheid. Een masala kip smaakt in de zon nét anders dan in een Nederlandse eetkamer.”
Maar het verschil beperkt zich niet alleen tot roti. “Pom is ook zo’n voorbeeld,” zegt Patricia. “In Suriname gebruiken we verse pomtayer en zuur gemaakt van echte zure sinaasappels.
In Nederland worden vaak ingevroren of kant-en-klare varianten gebruikt, waardoor de authentieke smaak soms verloren gaat.”
Toch hoeft het niet altijd negatief te zijn. “Creatieve koks in Nederland passen gerechten aan op hun omgeving,” merkt Patricia op.
“Hierdoor ontstaan soms verrassende nieuwe smaken, zoals bami met wokgroenten of een ‘gezonde’ pom met minder vet.”
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com