Waarom rijken zoveel respect krijgen in Suriname en in Nederland veel minder

man

In Suriname wordt extreme rijkdom vaak bewonderd en nagestreefd. Volgens lifestyledeskundige en trendwatcher Patricia Wong heeft dit  sociale en historische oorzaken.

“In ons land waar economische ongelijkheid groot is, wordt rijkdom gezien als hét ultieme succes,” legt ze uit aan GFC Nieuws Lifestyle.

“Veel mensen associëren geld met status, macht en respect. Wie rijk is, heeft het ‘gemaakt’ in de ogen van velen.”

Volgens Wong speelt ook een cultureel aspect mee.

“Surinamers zijn sterk gericht op uiterlijk vertoon. Dure auto’s, grote huizen en luxe merkkleding worden gezien als bewijs van succes. Het is een manier om erkenning en bewondering te krijgen in de samenleving,” zegt ze.

Daarbij wijst ze erop dat veel mensen zich laten imponeren door materiële zaken, ook al is die rijkdom soms maar een façade.

Het contrast met Nederland is volgens haar duidelijk.

“In Nederland is rijkdom minder bepalend voor iemands status. Nederlanders hechten meer waarde aan bescheidenheid en inhoudelijke prestaties.

Het tonen van extreme rijkdom kan hier zelfs averechts werken en leiden tot negatieve reacties, zoals ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’.”

De sociale vangnetten in Nederland spelen volgens haar ook een rol. “In Suriname kan geld het verschil betekenen tussen een goed leven en overleven.

In Nederland is de basiszekerheid veel groter, waardoor rijkdom minder wordt gezien als een absolute noodzaak.”

Ze waarschuwt dat de fixatie op rijkdom in Suriname problematische gevolgen heeft.

“Mensen gaan schulden aan om erbij te horen of streven alleen naar geld zonder aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Dit creëert een ongezonde competitie die weinig bijdraagt aan echte vooruitgang.”

Foto ter illustratie.