Waarom is het zo lekker om te klagen?

Door te klagen maak je een probleem in de eerste plaats juist groter, zegt communicatiewetenschapper Carmina Rodríguez Hidalgo van de Universiteit van Amsterdam. Ze doet onderzoek naar het delen van emoties. “Door te klagen, herkauw je de emotie. Je blijft eraan denken.”

Dat lijkt allesbehalve zinvol. Waarom voelt klagen vaak dan toch zo lekker? “Klagen leidt in het algemeen tot een beter humeur omdat het inhouden van ontevredenheid ertoe kan leiden dat mensen over de oorzaken blijven peinzen en ze buiten proportie opblazen”, schreef de Amerikaanse psycholoog Robin Kowalski (Clemson University) in een studie.

Om effectief te zijn, moet een klacht wel de juiste behandeling krijgen. Klagers willen geen sussende woorden, constateerde psycholoog Inge Wetzer, die in 2007 promoveerde aan Tilburg University. Een bevestigend “Dat is inderdaad schandalig” werkt beter dan een reactie als “Zo erg is het niet”, bleek uit haar onderzoek.

Klagers zoeken vooral erkenning, verklaart Rodríguez Hidalgo. “Emotie deel je zodat iemand anders meeleeft. Mensen willen heel graag dat er naar ze geluisterd wordt.” Helaas heeft degene aan wie de klacht gericht is dat niet altijd door. “En als een klacht niet erkend wordt, zal iemand nog gefrustreerder worden.”

Delen:

Meer nieuws

Productie slordige tahoeproducent stopgezet

Bestuursambtenaren van de afdeling Milieu en Gezondheidsdienst hebben in samenwerking met het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) de productie-activiteiten van een tahoeproducent stopgezet. Delen:

Delen:

LVV pakt lozingen in Saramacca aan

Het onderdirectoraat Landbouw van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is bezig om diverse lozingen in het district Saramacca aan te pakken. Delen:

Delen:

Concept uitleveringsverdrag Suriname en China

Een Surinaamse delegatie onder leiding van procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday en een delegatie vanuit China hebben gewerkt aan een concept uitleveringsverdrag voor beide landen….

Delen:

Ode aan Pim de la Parra

Pim de la Parra bracht met productiemaatschappij $corpio lef en bravoure in het Nederlandse filmbedrijf en werd miljonair met Blue Movie. Delen:

Delen:

Jeugdambassadeurs werken aan milieubewustwording

De United Nations Sustainable Development Goals (UN SDG) jeugdambassadeurs, Sivern Hammen en Charmaine Pansa, willen scholieren bewust maken van de gevolgen van milieuvervuiling. Delen:

Delen:

Nieuw-Aurora krijgt extra stembureau

Uit oriëntatie van de verkiezingswerkgroep Legger in het Boven-Suriname gebied, blijkt dat op Nieuw-Aurora er nog één stembureau moet komen. Delen:

Delen:

LVV werkt aan kadervorming binnen veeteelt

Een groep studenten van de Stichting Polytechnic College Suriname (PTC) van de studierichting Animal Production and Health Assistance (APHA) heeft een bezoek gebracht aan Nickerie….

Delen:
Scroll Up