OPINIE – Suriname bevindt zich op een cruciaal kruispunt in zijn geschiedenis.
Terwijl we allemaal dromen van een land waarin welvaart en vooruitgang centraal staan, lijkt de realiteit van vandaag te ver af te staan van die visie.
Het is schrijnend om te zien hoe de samenleving steeds dieper wegzakt in economische wanhoop en sociale achteruitgang, terwijl onze leiders ons keer op keer teleurstellen.
Het feit blijft dat veel Surinamers nog steeds op zoek zijn naar echte leiders die bereid zijn te investeren in het welzijn van het land en de mensen, maar de vraag blijft: waar zijn die leiders?
Het is teleurstellend dat ondanks de enorme inkomsten uit natuurlijke rijkdommen zoals bauxiet, goud en Staatsolie, de samenleving nu wordt geconfronteerd met armoede, werkloosheid en uitzichtloosheid. Hoe kan het dat een land met zulke natuurlijke rijkdommen zijn mensen zo in de steek laat?
De huidige regering lijkt vooral bezig met het versterken van haar eigen positie, in plaats van de noden van de samenleving te verlichten.
Terwijl ouders worstelen om de eindjes aan elkaar te knopen, soms wel drie tot vier banen tegelijk hebben, en toch nauwelijks rondkomen, zien we dat de regering geen structurele oplossingen biedt.
Het is onvoorstelbaar dat in een land met zoveel potentie, de bevolking gedwongen wordt om te leven onder zulke zware omstandigheden.
We moeten ook kritisch kijken naar de claim dat de regering “de groei van de samenleving afpakt”. Wat bedoeld wordt, is dat door de economische en sociale druk, de natuurlijke groei van de samenleving – zowel demografisch als economisch – wordt gehinderd.
Wanneer ouders zo hard moeten werken om te overleven, blijft er weinig tijd over om te investeren in hun kinderen en in hun eigen ontwikkeling. Dit soort economische uitbuiting heeft een verwoestend effect op de toekomstige generaties.
De tijd waarin Suriname het zonder al te veel pijn wist te redden, lijkt voorbij. De oplossing ligt niet alleen in het teruggrijpen naar het verleden, maar in het vinden van nieuwe wegen naar duurzame groei en eerlijke welvaart voor iedereen.
We staan voor een keuze: blijven we toestaan dat onze samenleving wordt uitgeknepen door incompetente leiders, of eisen we een toekomst waarin de rijkdom van het land ten goede komt aan álle Surinamers, niet alleen aan enkelen?
De tijd voor verandering is nu, maar het vergt visie, moed en vooral leiderschap dat verder kijkt dan eigenbelang.
H. Smeltz
Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud