GFC NIEUWSREDACTIE- De Vereniging van Surinaamse Melk Boeren (VSMB) betreurt het dat de Consumentenkring uitspraken doet over de sector zonder zich eerst te laten informeren.
De Consumentenkring geeft aan dat melkproducenten gecompenseerd worden voor de koersstijging en dat de consument het gelag daarvoor moet betalen.
Waarom heeft de Consumentenkring niet aan de bel getrokken toen melkproducenten die uitsluitend poedermelk verwerken hun prijzen hebben aangepast?
Nu de lokale producent na lang onderhandelen eindelijk een kleine aanpassing van de prijs krijgt, zodat de laatste melkveebedrijven, die de strijd voor voortbestaan nog niet hebben opgegeven, iets beter uit de kosten kunnen komen, wordt daar ophef van gemaakt.
Overigens wordt het grootste deel van de aanpassing middels overheidssubsidie gedekt en niet door de consument betaald.
De VSMB betreurt het ook dat de Consumentenkring vergelijkingen maakt die nergens op slaan.
Zo worden prijzen genoemd van tussen de 27 en 46 eurocent per liter, die in Noord Amerika en Europa worden betaald voor melk, terwijl de Surinaamse boer nu 52 eurocent zou krijgen.
Er wordt daarbij niet aangegeven dat ook in die landen heel wat vooral kleinere bedrijven over de kop zijn gegaan en alleen de groten het kunnen volhouden. Ook wordt eraan voorbij gegaan dat alle inputs daar gemakkelijk verkrijgbaar zijn en dat voer van excellente kwaliteit is.
Ook wordt daar enorm geïnvesteerd in rasverbetering.
En met een voor de melkkoe beter klimaat is daar de gemiddelde productie per koe minimaal 25 liter per koe per dag. Bij ons is dat onder de huidige situatie maximaal 12 liter. Overigens komt de Consumentenkring op 52 eurocent door een koers van 14,29.
Alle inputs voor het melkveebedrijf worden berekend op basis van een koers die veel hoger ligt.
De prijs van krachtvoer is bijvoorbeeld gestegen van SRD 140,- naar SRD 325,- per zak van 40 kilo in nog geen jaar tijd. De prijs van een zak slijpmeel van 30 kilo is gegaan van rond de SRD 30,- naar SRD 100,-.
Als de melkveehouders in Suriname zo overbetaald waren als de Consumentenkring aangeeft, zou het een florerende sector moeten zijn en zou de hoeveelheid lokaal geproduceerde melk niet moeten zijn gedaald van tussen de 20.000 en 30.000 liter per dag enkele jaren terug naar het huidige niveau van tussen de 6.000 en 7.000 liter per dag.
Ons land telt maximaal 15 bedrijven die 200 liter of meer per dag produceren. En het grootste bedrijf produceert niet meer dan 500 liter.
In tegenstelling tot wat de Consumentenkring stelt, is de voltijdse melkveehouder al jaren onderbetaald en op de rand van faillissement. De sector is ernstig vergrijsd en vele bedrijven zijn overgestapt op slachtvee.
Tot slot nog even dit: de SRD 7,50 die de boer nu ontvangt voor 1 liter melk is nog aanzienlijk minder dan de melkverwerkers nu uitgeven voor het maken van 1 liter melk uit import melkpoeder, meldt de VSMB.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com