VSB onderstreept belang inclusie en leiderschap voor mensen met een beperking

rolstoel man gehandicapt

Op de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking roept de Vereniging van Surinaams Bedrijfsleven (VSB) op tot meer inclusie en versterking van leiderschapscapaciteiten van mensen met een beperking.

Met het thema “Het versterken van de leiderschapscapaciteiten van mensen met een beperking voor een inclusieve en duurzame toekomst” wordt benadrukt dat inclusie niet alleen een sociale verantwoordelijkheid is, maar ook bijdraagt aan economische groei en een rechtvaardige samenleving.

Huidige stand van zaken in het bedrijfsleven

Een recente peiling onder 21 Surinaamse bedrijven met 2770 werknemers laat zien dat 42,86% momenteel mensen met een beperking in dienst heeft.

Hoewel 85,71% van de bedrijven aangeeft dat er functies binnen hun organisatie zijn die door mensen met een beperking vervuld kunnen worden, worden barrières zoals fysieke beperkingen van werkplekken (53,85%) en een gebrek aan bewustzijn (38,46%) genoemd als uitdagingen.

Het ontbreken van een diversiteitsbeleid gericht op mensen met een beperking bij 61,9% van de bedrijven toont de noodzaak van verandering.

Toch staat 71,43% van de bedrijven open voor samenwerking met organisaties die training en ondersteuning bieden, wat hoop biedt voor een meer inclusieve toekomst.

De VSB benadrukt dat inclusieve werkplekken niet alleen bijdragen aan sociale rechtvaardigheid, maar ook economische voordelen opleveren.

Het thema van dit jaar, dat draait om leiderschap, herinnert bedrijven eraan om mensen met een beperking niet alleen te integreren, maar hen ook te betrekken in beleidsvorming en besluitvorming.

Door barrières weg te nemen en leiderschapscapaciteiten te versterken, dragen bedrijven direct bij aan duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG 8), waaronder waardig werk en economische groei. Het credo “Nothing About Us Without Us” onderstreept dat participatie van mensen met een beperking cruciaal is.

De VSB roept op tot actie met de volgende concrete stappen:

Bewustwordingscampagnes: Informeer bedrijven over de voordelen en mogelijkheden van inclusie.

Verbetering van toegankelijkheid: Neem fysieke en organisatorische belemmeringen weg.

Samenwerking: Werk samen met organisaties die trainingen en ondersteuning bieden.

Inclusieve KPI’s: Stel meetbare doelen om inclusie te bevorderen en monitor deze.

De Internationale Dag voor Mensen met een Beperking is een kans voor het Surinaamse bedrijfsleven om bij te dragen aan een inclusieve samenleving waarin iedereen een gelijke kans krijgt.