VS: oppassen met Chinese leningen

Amerika waarschuwt Afrikaanse landen: kijk uit met lenen van China. Grote Chinese leningen zouden op de lange termijn gevaarlijk kunnen zijn voor de soevereiniteit van de landen, waarschuwt de VS.

Vóór zijn vertrek naar Afrika, waar hij een vroegtijdig afgebroken rondreis maakte, sabelde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson in een toespraak op de George Mason University in de Amerikaanse staat Virginia “Chinese financiële praktijken op het Afrikaanse continent” neer.

Tillerson zei dat met deze leningen Afrikaanse landen in een afhankelijke positie gedwongen worden en hun groei schaden.

“Chinese investeringen hebben wel het potentieel om de infrastructuurkloof in Afrika aan te pakken, maar de aanpak heeft geleid tot toenemende schulden en schept weinig tot geen banen in de meeste landen,” vervolgde Tillerson.

“In combinatie met de politieke en fiscale druk, brengt dit de natuurlijke rijkdommen van Afrika en de economische stabiliteit op de lange termijn in gevaar,” doceerde hij.

Shithole

De opmerkingen van Tillerson over China komen in de nasleep van verdere hulp van Peking aan een reeks Afrikaanse landen. Zijn Chinese tegenhanger, Wang Yi, had in januari een bezoek gebracht aan Rwanda, Angola, Gabon en São Tomé en Principe.

Dezelfde maand had zijn baas, Donald J. Trump, naar verluidt uitgehaald naar “mensen uit ‘shithole’-landen”, wat tot verontwaardiging in Afrika had geleid.

Tillerson moest zijn reis vroegtijdig afbreken: vandaag werd hij de laan uitgestuurd. De Amerikaanse buitenlandse belangen worden voortaan behartigd door CIA-directeur Mike Pompeo.

Meer nieuws

Mislukte roofpoging aan de Koosstraat

De 47-jarige Steven F. is vorige week donderdag door leden van het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) aangehouden. Het RBTP speelde in op de melding…

Brug Tout Lui Faut kanaalweg opgeleverd

“We zijn vandaag hier bijeen om een goed herstelde brug aan u als gemeenschap over te dragen”. Dit zei districtscommissaris (dc) Audrey Hankers van Wanica-Zuidoost…

Dholak masterclasses in Suriname

Van 25 juni tot en met 29 juni worden er masterclasses voor de Dholak verzorgd door Soerin Ramkhelawan, gecoördineerd door Sociaal-culturele en sportvereniging (SCSV) SEWA….

Kersten viert 250-jarig bestaan

Op 29 juni zal Kersten ( C. Kersten en Co.) haar 250-jarig bestaan herdenken. Kersten, het meest gediversifieerde concern in Suriname en het oudste handelshuis…

Illegale en smerige kantine in Rainville gesloten

Bestuursambtenaren van het ressort Rainville hebben donderdag een kantine gesloten. Bij controle is een zeer onhygienische kook- en verkoopruimte aangetroffen. De kantinehouder heeft bovendien geen…

Scroll Up