Uit gesprekken met vrienden en vriendinnen blijkt dat het steeds minder ongebruikelijk is dat vrouwen in Suriname het initiatief nemen om een man mee uit te vragen.
Dit is een mooie ontwikkeling die de tijdsgeest weerspiegelt.
In Nederland is dit al decennia de normaalste zaak van de wereld. Een vrouw die een heer uitnodigt voor een etentje of een drankje om elkaar beter te leren kennen, wordt daar niet met opgetrokken wenkbrauwen bekeken.
Gelukkig lijkt dit idee ook in Suriname steeds meer voet aan de grond te krijgen.
Op feesten en dansgelegenheden zie ik het ook steeds vaker gebeuren: een dame die een heer uitnodigt voor een dansje.
Dat was in de vorige eeuw haast ondenkbaar. Vrouwen wachtten geduldig af totdat ze werden benaderd. Maar nu lijken steeds meer dames te begrijpen dat het leven te kort is om te wachten.
Dit heeft voordelen voor zowel vrouwen als mannen. Voor vrouwen betekent het een grotere controle over hun sociale leven.
Ze hoeven niet meer afhankelijk te zijn van de moed of het initiatief van een man. Dit geeft niet alleen zelfvertrouwen, maar ook een gevoel van empowerment.
Voor mannen neemt het druk weg om altijd degene te moeten zijn die de eerste stap zet. Het verlaagt drempels en opent de deur naar gelijkwaardige relaties, waarin beide partijen verantwoordelijkheid nemen om elkaar te leren kennen.
Laten we deze verandering omarmen. Het is een teken van vooruitgang, zelfbewustzijn en een maatschappij waarin iedereen vrij is om zichzelf te uiten. Zo maken we Suriname samen een stukje moderner en gelijkwaardiger.
Patricia Wong is lifestyledeskundige en trendwatcher, verbonden aan GFC Nieuws.
Ze analyseert Surinaamse gewoonten en vergelijkt deze met internationale trends op het gebied van beauty, mode, voeding, culinair en reizen.
Met haar expertise biedt ze unieke inzichten in hoe de lokale levensstijl zich verhoudt tot mondiale ontwikkelingen.
Voor contact: patricia@gfcnieuws.com