In een verontrustende ontwikkeling bij het ’s Lands Hospitaal in Paramaribo, Suriname, zijn vele vrouwen ernstig benadeeld geraakt nadat zij de afgelopen weken een belangrijk medisch onderzoek hebben ondergaan.
Vrouwen die een uitstrijkje lieten maken, staan mogelijk voor een ernstige gezondheidscrisis.
Het afgenomen materiaal, bedoeld voor noodzakelijke analyses die bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) moeten worden uitgevoerd is onaangeroerd en niet onderzocht teruggestuurd naar het ’s Lands Hospitaal.
Volgens een gynaecoloog van het ’s Lands Hospitaal in gesprek met GFC Nieuws, is de situatie bijzonder zorgwekkend.
De enige faciliteit in Suriname die deze analyses kan uitvoeren, het AZP, kampt met ernstige problemen. Stakend personeel die vanwege de hoge werkdruk, de extreem lage salarissen, een chronisch tekort aan medisch materiaal en door deze problemen veroorzaakte burn-outs van de werkers, verlammen het ziekenhuis.
Dit heeft geleid tot het negeren van de verzonden medische monsters die zijn teruggestuurd.
De impact van deze nalatigheid is verreikend, zeggen diverse artsen aan GFC. Voor veel vrouwen zijn deze uitstrijkjes een noodzakelijke procedure om vroege tekenen van ernstige aandoeningen, waaronder baarmoederhalskanker, te detecteren.
Het uitblijven van een analyse kan leiden tot vertragingen in de diagnose en behandeling, wat de gezondheid van deze vrouwen ernstig in gevaar brengt.
De gynaecoloog van ’s Land legt uit: “We staan mogelijk voor een situatie waarin enkele vrouwen hun test moeten herhalen, wat niet alleen extra stress en ongemak veroorzaakt, maar ook hun kans op een tijdige en effectieve behandeling vermindert.”
De situatie is des te dramatischer gezien de persoonlijke verhalen van enkele van deze vrouwen. Velen van hen wachten angstig op uitslagen die doorslaggevend kunnen zijn voor hun verdere leven en gezondheid.
Het vooruitzicht dat deze tests niet uitgevoerd zijn en mogelijk opnieuw moeten worden uitgevoerd, voegt een extra laag van emotionele en fysieke belasting toe.
Deze gebeurtenissen benadrukken een grotere crisis binnen het gezondheidssysteem van Suriname, waarbij het gebrek aan middelen en ondersteuning voor medisch personeel directe gevolgen heeft voor de patiëntenzorg.
Critici doen een dringende oproep aan de regering Santokhi om actie te ondernemen en de omstandigheden te verbeteren voor zowel het medisch personeel dat zwaar onder druk staat als ook de patiënten die afhankelijk zijn van hun zorg.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com