In een interview met GFC Nieuws legt lifestyledeskundige Patricia Wong uit waarom Nederlandse vrouwen die wonen en werken in Nederland minder gevoelig zijn voor materialisme dan hun Surinaamse tegenhangers.
Volgens Wong komt dit grotendeels door het verschil in economische omstandigheden tussen de twee landen.
“Vrouwen in Nederland verdienen over het algemeen aanzienlijk meer dan vrouwen in Suriname,” zegt de deskundige.
“Dit betekent dat ze meer financiële vrijheid hebben en daardoor minder afhankelijk zijn van materiële zaken om hun sociale status te verbeteren.”
In Nederland zijn de lonen relatief hoog en hebben dames betere toegang tot de arbeidsmarkt, wat hen in staat stelt om een onafhankelijk leven op te bouwen.
In Suriname daarentegen is de situatie anders. Wong wijst erop dat veel vrouwen in Paramaribo en andere districten geconfronteerd worden met lage lonen en hoge kosten van levensonderhoud.
“Deze kwetsbare economische positie maakt dat ze eerder geneigd zijn om materiële zekerheid te zoeken in relaties.”
“Ze hebben vaak te maken met financiële onzekerheid en geld en luxe goederen kunnen een manier zijn om die onzekerheid te compenseren.”
Wong benadrukt dat het verschil in gevoeligheid voor materialisme niet alleen te maken heeft met cultuur, maar vooral met de structurele ongelijkheden tussen landen.
“Het is belangrijk om naar de bredere economische context te kijken om deze verschillen te begrijpen,” concludeert ze.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com