Het recente incident van een 19-jarige jongeman in Suriname die intieme beelden van zijn ex-vriendin verspreidde, brengt opnieuw de ongemakkelijke realiteit naar voren: veel vrouwen/meisjes maken de verkeerde keuze door zichzelf op intieme beelden vast te leggen in een poging liefde te tonen.
Het is hoog tijd dat we vrouwen aanmoedigen om verstandiger om te gaan met hun privacy en zelfrespect, en hen aansporen om deze afschuwelijke fouten niet te maken.
Het idee dat een vrouw zich moet verlagen tot het maken van seksfoto’s voor een man, uit zogenaamde liefde, is niet alleen naïef, maar ook gevaarlijk.
Deze jongeren denken dat het vastleggen van een intiem moment een manier is om hun liefde te tonen, maar dit leidt vaak tot een nachtmerrie als de relatie eindigt.
Intieme beelden zouden nooit gemaakt of gedeeld moeten worden. Waarom? Omdat ze uiteindelijk altijd gebruikt kunnen worden om iemand te beschadigen, zoals in dit geval gebeurde met de 20-jarige K.A., die onterecht haar persoonlijke beelden moest delen met de wereld.
Het is belangrijk te beseffen dat zulke beelden nooit een “kiekje” zijn. Ze zijn geen objecten om trots op te zijn of iets om in de digitale ruimte te delen.
Wanneer een relatie eindigt, hoort alles wat met die relatie te maken heeft, inclusief beelden, privé te blijven en vernietigd te worden.
Vrouwen die toestaan dat dergelijke beelden gemaakt worden, of die zelf besluiten om ze te delen, zetten zichzelf vaak op de verkeerde plek. Ze geven toestemming voor het gebruik van hun privéleven door iemand die dat niet verdient.
De maatschappij moet haar meisjes opvoeden om hun eigenwaarde te begrijpen en te beschermen. Zij die denken dat ze uit liefde seksfoto’s maken voor een man, hebben niet alleen hun eigen privacy verkwanseld, maar ze stellen zich ook kwetsbaar op. Ze vergeten dat diezelfde beelden in verkeerde handen terecht kunnen komen.
De jongen in deze zaak, I.S., heeft zijn macht als ex-vriend misbruikt om die beelden te verspreiden, wat niet alleen onethisch, maar ook strafbaar is. Vrouwen moeten beseffen dat ze geen objecten van bezit zijn die zonder toestemming kunnen worden gedeeld of gekopieerd.
Het is niet alleen belangrijk om te praten over de rechten van vrouwen, maar ook over de verantwoordelijkheid die zij zelf hebben in het beschermen van hun eigen privacy en toekomst.
Intieme beelden zijn geen cadeau voor een ander, het is een privézaak die niet in de digitale wereld thuishoort. Wijsheid en verantwoordelijkheid zouden altijd boven alles moeten staan, en vrouwen zouden zich moeten afvragen of ze echt willen dat zulke privémomenten een leven lang bewaard blijven en mogelijk tegen hen gebruikt kunnen worden.
Dit incident is een wake-up call. Het is van groot belang dat we als samenleving vrouwen helpen zich te realiseren dat ze niet de “garnalen” moeten zijn die hun eigen privacy verkopen voor een moment van vermeende liefde.
Vrouwen/meisjes zouden zich moeten richten op hun eigenwaarde en hun verstand moeten gebruiken om te voorkomen dat ze zichzelf in zulke benarde situaties brengen.
Foto ter illustratie.
Sheila Mijnals
UMA Legal Aid & Marketing
Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud