Vrouw met mysterieuze ziekte leeft al 13 jaar in glazen kist

Een Spaanse vrouw die al 13 jaar in een glazen kist leeft omdat ze lijdt aan meervoudige chemische overgevoeligheid (MCS), zou binnenkort misschien toch haar eerste kleinkind kunnen vasthouden. Amerikaanse wetenschappers zullen haar een organisch stofmasker toesturen waardoor Juana Munoz (53) haar glazen cel eindelijk zou kunnen verlaten.

Al 29 jaar heeft de vrouw uit Cadiz te kampen met een hele reeks symptomen, die wijzen in de richting van een mysterieuze en omstreden ziekte: meervoudige chemische overgevoeligheid (MCS). Patiënten claimen ziek te worden door chemische stoffen en geuren en kunnen vaak geen normaal leven leiden omdat die substanties overal voorkomen in onze samenleving. Zoals in cosmetica, uitlaatgassen en detergent. De aandoening wordt echter niet door iedereen erkend.

Volgens de vrouw begonnen haar klachten kort nadat ze bevallen was van haar eerste kind. Ze was even daarvoor in contact gekomen met een insecticide in de vorm van poeder op aardappelen. Die had haar echtgenoot gekweekt. Toen ze de aardappelen aan het schillen was op een regenachtige dag in maart 1989, kreeg ze plots jeuk aan haar rechteroog. Ze krabde en even later begonnen haar ogen en haar tong op te zwellen. Haar toestand ging pijlsnel achteruit en enkele dagen later werd ze wakker op de spoedafdeling van het ziekenhuis. Haar tong was zo dik dat ze niet meer in haar mond paste en dreigde haar te verstikken. Volgens de dokters had ze geluk dat ze nog leefde.

Meer bizar nieuws

Canada brouwt eerste marihuanabier

Vanaf oktober mogen de Canadezen zonder schroom een joint roken. Dat doet ook heel wat ondernemers in actie schieten. Zo brouwt men aan het eerste…

Scroll Up