Vrijheid van meningsuiting lijkt op sociale media in gevaar

Vanaf het begin van de samenwerking van Facebook met de Atlantic Council, een denktank die gelieerd is aan de NAVO, bestaan zorgen over de vrijheid van meningsuiting op het sociaal medium.

De Atlantic Council wordt gefinancierd door verschillende lidlanden van de NAVO en wapenfabrikanten.

De Council heeft consequent gelobbyd voor regeringswisselingen in Syrië en Venezuela en sluisde jarenlang grote sommen geld naar pro-oppositiegroepen, schrijft RT. 

Weinigen waren dan ook verrast toen binnen enkele weken na de start van de samenwerking een belangrijk Latijns-Amerikaans nieuwsnetwerk door Facebook uit de lucht werd gehaald.

Venezuela

Vorige week werd Venezuelanalysis opnieuw platgelegd door Facebook. De nieuwssite had zich de gramschap van Washington op de hals gehaald door niet mee te zingen in het koor van media dat de leiders van Venezuela afbrandt.

De economie van Venezuela kwam in zwaar weer toen de VS economische sancties oplegde. Daar kwam de forse daling van olieprijzen overheen: funest voor een land dat in hoofdzaak afhankelijk is van de olie-export.

Facebook gaf de pagina van Venezuelanalysis woensdag weer vrij, maar gaf geen duidelijke uitleg van de schorsing. Venezuelanalysis was echter geen bedrijfsongeval. Het censureren van (vooral linkse) sites op Facebook blijkt veel vaker voor te komen, concludeert RT

Israëlische opdracht

Eind vorig jaar onthulde de jurist/journalist Glenn Greenwald dat Facebook in opdracht van de staat Israël vooral Palestijnse accounts verwijdert. De Israëli’s dreigden met sancties als Facebook niet zou gehoorzamen. 

Ook de New York Times meldde eind vorig jaar dat Israëlische veiligheidsdiensten lijsten sturen naar Facebook van pagina’s die verwijderd moeten worden. Die werden gehoorzaam grotendeels weggecensureerd.

Omgekeerd werden honderdduizenden Israëlische pagina’s die opriepen tot geweld tegen Palestijnen ongemoeid gelaten, schreef Al Jazeera.

Anti-oorlog

Een ander opmerkelijk voorbeeld van censuur is het muilkorven een antiracistische groep. Het evenement No Unite the Right 2-DC werd verwijderd omdat het volgens Facebook “gecoördineerd niet-authentiek gedrag” vertoonde: fake, dus.

Twitter deed hetzelfde met de accounts van activisten tegen oorlog. Daar was het voldoende dat de weggepoetste accounts openlijk stelling namen vóór een verwijderde gelijkgestemde.

Amerikaanse overheidsfunctionarissen zijn blij met het inperken van de vrijheid van meningsuiting.

De Democratische senator Mazie Hirono riep sociale-mediaplatforms op om te bewijzen dat zij zich inzetten om “het aanzetten tot onenigheid” online te voorkomen – meer censuur, dus.

Delen:

Meer nieuws

Ordening en structurering mijnbouwsector

Met de toelating tot de Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) heeft Suriname de verplichting een transparant beleid te voeren binnen de mijnbouwsector. Delen:

Delen:

Herstelwerkzaamheden verbindingswegen op schema

De herstelwerkzaamheden aan enkele functionele verbindingswegen in Paramaribo, Wanica en Para verlopen volgens het tijdschema van aannemer Kuldipsing Infra. “Wij zijn tot nu op schema”,…

Delen:

Politie schiet man neer

Een man werd vrijdagmorgen door de politie neergeschoten in de Hijsvlinderweg. Delen:

Delen:

Oekraïense komiek wint presidentsverkiezing

Redactie GFC Nieuws — De Oekraïense komiek Volodymyr Zelensky lijkt de presidentsverkiezingen in zijn land te winnen van de zittende leider, Petro Poroshenko. Exit polls…

Delen:

Nieuwe jeugdambassadeurs gekozen

Tijdens een buitengewone algemene ledenvergadering heeft het Nationaal Jeugdparlement (NJP) nieuwe jeugdambassadeurs voor de komende twee jaar gekozen. Delen:

Delen:

Tas buitgemaakt uit een auto

Een man deed op zaterdag 13 april aangifte van diefstal van een tas uit zijn auto bij de politie van het ressort Uitvlugt. Delen:

Delen:

Diverse aanhoudingen tijdens Operatie HOOP

De politie van regio Paramaribo heeft in de avond van zaterdag 13 april in verband met de Operatie Handhaving Openbare Orde Paramaribo (HOOP) veiligheidscontroles in…

Delen:

Volkstuinproject in ressort Geyersvlijt

Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) kreeg het verzoek van de EBG-gemeente om een volkstuinproject op het terrein van de basisschool aan de…

Delen:

Gezamenlijke verklaring regering en VMS

Op maandag 15 april heeft het vervolggesprek plaatsgevonden tussen het bestuur van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) en de regering. Delen:

Delen:
Scroll Up