De voorzitter van De Nieuwe Leeuw (DNL), ingenieur Dharm Mungra, heeft via een verklaring aan GFC Nieuws laten weten dat de grootschalige grondfraude in Suriname moet stoppen.
Hij uitte zijn kritiek naar aanleiding van de persconferentie van oud-minister Diana Pokie, die plaatsvond in het partijcentrum van de Nationale Partij Suriname (NPS).
Volgens Mungra kwamen er tijdens de persconferentie van Pokie, die met veel publiciteit werd aangekondigd, weinig nieuwe of opzienbarende feiten naar voren.
Pokie kon volgens de politicus geen harde en steekhoudende argumenten presenteren waarom zij de gewraakte gronduitgiftes heeft ondertekend. In plaats daarvan verwees ze naar vermeende foutjes in de beschikking die door haar voorganger was getekend voor de uitgifte van 30.000 hectare grond.
Deze zogenaamde ‘kleine foutjes’ bleken echter van dien aard dat de uitgifte niet kon worden ingeschreven bij het Grondregistratie en Landinformatiesysteem (GLIS).
“Volgens vooraanstaande juristen is een beschikking die fouten vertoont, en daardoor niet geldig kan worden verklaard, eerst aan correcties onderhevig voordat verdere stappen kunnen worden ondernomen.
De verantwoordelijke functionaris moet in dat geval nagaan of de uitgifte voldoet aan alle geldende wettelijke en andere bepalingen.”
Dit nalaten, zoals Pokie volgens Mungra deed, is een ernstige tekortkoming, vooral omdat de gewraakte gronduitgifte onder twijfelachtige omstandigheden werd getekend, slechts enkele dagen na de benoeming van de verantwoordelijke minister.
Mungra stelt verder dat het bijzonder verdacht is dat de betreffende beschikking pas twee maanden na de verkiezingsnederlaag van de NDP werd ondertekend door een NDP-minister.
“Als dat geen aanleiding geeft om meteen de zaak terug te draaien en de verantwoordelijke ambtenaren ter verantwoording te roepen, dan is er sprake van opzettelijke medewerking aan een zeer foute zaak,” aldus de DNL topman.
Tijdens haar verdediging beriep Pokie zich erop dat zij vooraf geen instructies van de president of vicepresident had ontvangen met betrekking tot deze beschikking.
Mungra merkt op dat er in haar functie als minister geen wettelijke beperkingen zijn vastgesteld omtrent de omvang van de uit te geven arealen, en dat het vreemd is dat ze zelf niet om instructies heeft gevraagd indien er twijfel was.
Volgens hem lijkt het erop dat Pokie bewust bepaalde verplichtingen heeft overgeslagen, mogelijk onder invloed van partijbonzen binnen de NPS, die naar zijn zeggen een geschiedenis hebben van grootschalige en dubieuze gronduitgiften aan bevriende Aziatische houtbedrijven zoals Musa, Berjaya en China Zhong Hen Tai.
Hij verwijst naar een eerdere beslissing van de regering om dergelijke verdachte gronduitgiften, die vaak ten koste gaan van Suriname’s natuurlijke rijkdommen, aan banden te leggen door voorafgaande goedkeuring te eisen van de Raad van Ministers (RVM). De uitspraken van Pokie acht hij dan ook inhoudsloos en misleidend.
“Een opmerkelijke kanttekening bij Pokie’s verhaal is de aanwezigheid van Gregory Rusland, die tijdens het Vene-III-kabinet een gigantische uitgifte van 600.000 hectare grond aan een bekende Surinaamse zakenman goedkeurde zonder toestemming van de RVM of de Nationale Assemblee (DNA).”
Dit bevestigt volgens Mungra de lange traditie van gronduitgiftes zonder transparantie of parlementaire goedkeuring.
“Binnen de ABOP zou volgens ingewijden ook onvrede heersen over haar handelen. Ze zou zijn voorbijgegaan aan de belangen van de binnenlandse gemeenschappen, door gronden uit te geven in gebieden die traditioneel gezien als heilig worden beschouwd en waar voorouders, geestelijken en vooraanstaande figuren zijn begraven.
Het laatste woord in deze ingewikkelde en onwelriekende zaak is nog duidelijk niet gezegd,” aldus Mungra. “We zijn benieuwd wat er nog uit deze beerput van de oude politiek naar boven zal komen drijven.”
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com