Voormalige justitiemedewerker in Nederland hekelt term ongeschoolde bouwvakkers in Suriname

Bouwvakkers bouw arbeiders

De scheve beloningsstructuren in Suriname zorgen al langer voor discussie, maar de manier waarop bepaalde beroepsgroepen worden aangeduid leidt ook tot debat.

Kenneth Letterboom, voormalig medewerker van Justitie en Politie en sinds 2019 woonachtig in Nederland, stoorde zich aan de term ‘ongeschoolde bouwvakkers’ in een recent nieuwsbericht.

Volgens Letterboom klinkt deze benaming minachtend en doet het geen recht aan de vaardigheden en ervaring van deze arbeiders.

“In plaats van ‘ongeschoolde bouwvakkers’ zou de term ‘niet-gediplomeerde bouwvakkers’ passender zijn. Praktische kennis en ervaring vormen ook een vorm van scholing, zelfs zonder officieel diploma,” stelt hij in een mail aan GFC Nieuws.

Hij haalt zijn eigen situatie aan als voorbeeld. Hoewel hij in Suriname jarenlang ervaring opdeed binnen Justitie en Politie, is hij in Nederland officieel niet gekwalificeerd om op hetzelfde niveau te werken.

Toch presteert hij dankzij zijn expertise beter dan sommige gediplomeerde collega’s. Dit illustreert dat vaardigheden en praktijkervaring steeds zwaarder wegen op de arbeidsmarkt.

Letterboom wijst erop dat wereldwijd de waardering voor ‘skilled-based workers’ groeit.

Zonder ervaren bouwvakkers zou de infrastructuur en woningbouw ernstig achterblijven. “Zonder hen hadden velen van ons geen dak boven ons hoofd,” benadrukt hij.

Tegelijkertijd erkent hij dat er een betere regulering van lonen en beloningen nodig is in Suriname zodat vakmensen in verschillende sectoren eerlijk worden betaald.

Dit proces zal echter tijd kosten en vraagt om doordachte beleidskeuzes.

Foto ter illustratie.