Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft vrijdag tijdens een vergadering van De Nationale Assemblee gereageerd op de talrijke klachten van SZF-verzekerden over de hoge bijbetalingen voor medicijnen.
Hij benadrukte dat de SZF-klapper grotendeels overeenkomt met de Nationale Geneesmiddelenklapper (NGK) en meldde dat er 271 medicijnen zijn waarvoor geen bijbetaling nodig is.
Afspraken met apotheken
De minister verklaarde dat apotheken die contracten hebben met het SZF, maandelijks declaraties indienen voor medicijnen die vergoed worden. “Wij gaan ervan uit dat SZF-verzekerden op basis van deze afspraken niet hoeven bij te betalen,” aldus Ramadhin.
Publicatie medicijnlijsten en tarieven
Om meer transparantie te bieden en misstanden aan te pakken, heeft de minister aangekondigd dat de lijsten met medicijnen en de bijbehorende tarieven per tablet of middel deze week openbaar gemaakt zullen worden. Dit initiatief is bedoeld om de samenleving te beschermen tegen onrechtmatige bijbetalingen.
Verifieerbaarheid voor de verzekerden
Vanaf deze week zullen de 271 medicijnen waarvoor geen bijbetaling geldt, gepubliceerd worden. Hierdoor kunnen verzekerden controleren of apothekers terecht bijbetaling vragen.
Ramadhin wees ook op de grote verschillen in tarieven tussen apotheken: “Het kan niet dat een medicijn bij de ene apotheek SRD 80 kost en bij een andere SRD 2000. Dit geeft aan dat er zaken spelen waar het ministerie en het SZF niet volledig zicht op hebben.”
Ondersteuning via WhatsApp
Om verzekerden verder te ondersteunen, maakt het SZF vanaf maandag WhatsApp-nummers beschikbaar waarmee zij hun recepten en kwitanties kunnen controleren. Dit helpt om na te gaan of bijbetalingen correct zijn. “Vaak bestaat de misvatting dat medicijnen niet vergoed worden, terwijl dat wel het geval is,” verduidelijkte de minister.
Preferentiebeleid en tariefdiscrepanties
Minister Ramadhin legde ook uit dat het preferentiebeleid, waarbij de verzekeraar de laagste prijs betaalt voor een effectief medicijn, gebruikelijk is en in meerdere landen wordt toegepast.
Hij illustreerde dit met een voorbeeld: “Als zes van de zeven apotheken een middel voor SRD 5 aanbieden en één apotheek vraagt SRD 30, dan is het logisch dat de hogere prijs niet wordt vergoed.”
John R., gepensioneerde SZF-verzekerde: “Dit is een opluchting. We moeten kunnen vertrouwen op eerlijke prijzen zonder steeds in onzekerheid te verkeren.”
Anita P., moeder van drie: “Het is hoog tijd dat er ingegrepen wordt. Medicijnen zijn een basisbehoefte, geen luxe.”
Ravi M., apotheker: “Transparantie is goed, maar we moeten ook de operationele kosten van apotheken in overweging nemen. Dit kan een stimulans zijn om samenwerking te verbeteren.”
De samenleving hoopt dat het ministerie daadwerkelijk doorpakt met de aangekondigde maatregelen om bijbetalingen en onduidelijkheden te reduceren
M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com