Volksgezondheid lanceert Nationaal Strategisch Plan Gezondheid en Welzijn

Het Nationaal Strategisch Plan voor Gezondheid en Welzijn in Suriname voor de komende 10 jaar (2019-2028) is uit.

Het plan is een document dat is ontwikkeld door het ministerie van Volksgezondheid in samenwerking met belanghebbenden en de Pan American Health Organization.

Waarnemend directeur Cleopatra Jessurun gaf een korte presentatie over de inhoud en het belang van het strategisch plan, de uit te zetten richting en de visie van het ministerie van Volksgezondheid voor de komende 10 jaar.

Het plan geeft de richting aan die de gezondheidssector op gaat met als visie “Een gezonde bevolking”. Dit betekent dat alle strategische plannen die worden ontwikkeld voor programma’s binnen de gezondheidssector zullen worden afgestemd op de doelstellingen in het Nationaal Strategisch Plan voor Gezondheid en Welzijn in Suriname.

De belangrijkste strategie die in dit document wordt gepresenteerd is de ontwikkeling en uitvoering van een nieuw zorgmodel voor Suriname. Verder komt aan de orde een logisch kader dat bepaald hoe het gezondheidszorgsysteem wordt georganiseerd.

Ook de financiering en het beheer, om de vereiste diensten te leveren die inspelen op de gezondheidsbehoeften, – eisen en – verwachtingen van de bevolking, zijn belangrijke aspecten.

Het plan behelst 4 strategische doelstellingen, te weten;

– een universele mensgerichte gezondheidszorgsysteem in Suriname
– rechtvaardige, duurzame en universele financiering voor gezondheid
– middelen voor een efficiënt en effectief gezondheidszorgsysteem
– sterk leiderschap en goed bestuur in de gezondheidssector.

De minister van Volksgezondheid Antoine Elias gaf in zijn speech aan dat de gezondheid en het welzijn van alle burgers in Suriname behoren tot de topprioriteiten van de regering van Suriname.

Hij heeft verder aangegeven dat het Nationaal Strategisch Plan voor gezondheid en welzijn in Suriname 2019-2020, de gekozen aanpak om kwaliteitsgezondheidszorg voor iedereen te garanderen, weerspiegelt.

Het plan is gebaseerd op de Surinaamse grondwet, waarin is vastgesteld dat de regering verantwoordelijk is voor de gezondheidszorg en het laat ook zien dat de overheid vastbesloten is om duurzame ontwikkelingsdoelstellingen te verwezenlijken, door de aanpak van sociale determinanten voor gezondheid.

Met de launch van dit plan gaat het ministerie naar stap 2, waarbij in cluster verband de voorgestelde strategieën zullen worden uitgewerkt en er een operationeel plan zal worden opgesteld met activiteiten, om de gestelde doelen te realiseren.

De vertegenwoordigers van de verschillende stakeholders mochten uit handen van de waarnemend directeur van het ministerie een exemplaar van het plan in ontvangst nemen.

Delen:

Meer nieuws

Minister Elias verwelkomt 50 Cubaanse artsen

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid en zijn collega van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, hebben samen met de ambassadeur van Cuba, Manuel Javier…

Delen:

Algemene richtlijnen voor halalvoedsel vastgesteld

Het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) heeft als verantwoordelijke voor standaarden in Suriname met trots de Nationale Standaard “Algemene Richtlijnen voor Halalvoedsel” afgekondigd op 18 juni….

Delen:

CBB onderzoekt onbestelde oproepingskaarten

Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) verricht landelijk veldonderzoek naar het juiste adres van burgers die hun oproepingskaarten niet in ontvangst hebben genomen, bij de…

Delen:

Man door het lint in vliegtuig

Turkish Airlines-passagiers op een vlucht naar Sudan beleefden angstige momenten toen een man vrijdag door het lint ging en crew en reizigers aanviel. Delen:

Delen:

Hirasinghstraat wordt verbreed en geasfalteerd

Het Aannemingsbedrijf Tjongalanga Suriname is in opdracht van het ministerie van Openbare Werken Transport en Communicatie (OW &C) bezig met de asfalteringswerkzaamheden aan de Hirasinghstraat….

Delen:

17 personen gehuldigd door CUS en OHM

Stichting Organisatie Hindoe Media heeft zondag tijdens een Vaderdagfeest in samenwerking met de Culturele Unie Suriname in verband met de herdenking van 146 jaar Hindoestaanse…

Delen:

Dronken bestuurder rijdt fietser dood

De 63-jarige fietser, Marlene Biharie, werd vanmorgen omstreeks 04.40 uur door een dronken autobestuurder doodgereden aan de Tourtonnelaan. Delen:

Delen:

Watersleuven Uitkijkpolder gerepareerd

Medewerkers van het onderdirectoraat Landbouw van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij hebben de afgelopen dagen diverse zandwegen te Uitkijkpolder in het district Saramacca…

Delen:

200 betaalbare woningen voor Coronie

Tijdens de massameeting van de Nationale Democratische Partij (NDP) in Coronie zondag gaf voorzitter Desi Bouterse een uiteenzetting over de woningbouwprojecten van de regering. Delen:

Delen:

Chotkan bezoekt OWT&C Coronie

De minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), Vijay Chotkan, bracht afgelopen weekend een bezoek aan het personeel van de OWT&C Coronie. Delen:

Delen:

Ingezonden| Suriname kan nog welvarend worden

De Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) weet dat Suriname nog steeds rijk en welvarend kan worden, als de leidinggevenden ophouden om elk probleem als een…

Delen:
Scroll Up