Volksgezondheid geeft update over griepvirussen

In Suriname was er toename van Severe Acute Respiratory Infections (SARI) gevallen voor de Epidemiologische Week (EW) 4 t/m 8.

De toename in SARI-gevallen is veroorzaakt door een lokale verhoogde transmissie. Tot het einde van EW 9 (zaterdag 2 maart) is er een cumulatie van 288 SARI-gevallen in vergelijking met de afgelopen drie jaar (2016-2018) voor dezelfde periode gerapporteerd.

Voor (EW 1-9) waren er gemiddeld 94 SARI-gevallen (bereik 82-107). Echter toont EW-9 een vroege afname van gerapporteerde SARI-gevallen.

Tot EPI-week 9 waren er 21 SARI-gerelateerde sterfgevallen, 10 mannen en 11 vrouwen. Van deze, 10 (acht) (48%) werden in het laboratorium bevestigd als positief voor het influenzavirus (H1N1). Negen van de eenentwintig (43%) van de sterfgevallen hadden diabetes, zoals in 2018, 21% van de SARI gerelateerde sterfgevallen diabeten waren.

In totaal hadden 19% en 13% van de totale gerapporteerde SARI-gevallen onderliggende aandoeningen zoals diabetes en astma. Deze risicogroepen hadden een vergelijkbare ziekte in 2018.

81% van de personen die zijn opgenomen voor SARI en 100% van de gerapporteerde SARI-gerelateerde sterfgevallen hadden geen griepprikje genomen.

In de afgelopen drie jaar (2016-2018) was het gemiddelde aantal aan SARI gerelateerde sterfgevallen aan het einde van EW-9-9. De influenza-achtige ziektegevallen (ILI) vertoonden vanaf EW 9 een dalende trend.

Een toename van het aantal ILI-gevallen voor 2019 is ook geconstateerd. Dit als gevolg van de uitbreiding van de ILI-site in Nickerie, die sinds 2019 met het bemonsteren is begonnen. Voor EW 1-9 werden 244 SARI-gevallen getest, waarbij in totaal 40% van de gevallen influenza A positief was, vergeleken met 59 gevallen met 14% positiviteit voor influenza – voor 2018 in hetzelfde periode.

Tot EW 9 waren er 97% van de positieve SARI-monsters voor influenza positief voor H1N1. Over het algemeen kan er gezegd worden dat H1N1 een overheersende rol speelt in het ongebruikelijke hoge aantal SARI-gevallen in 2019 in Suriname tot nu toe. Maar het aantal SARI en ILI-gevallen neemt af.

De influenza-stam die de grieppandemie A (H1N1) in 2009 veroorzaakt, is nu het belangrijkste seizoensgebonden circulerende influenza A-virus en de huidige vaccinatie bevat deze stam.

Vaccinatie is daarom het meest effectieve middel om influenza te voorkomen en de risicogroepen zoals jonge kinderen, zwangere vrouwen en mensen met onderliggende aandoeningen zoals chronische ademhalingsaandoeningen (astma) te beschermen.

Het onvoorspelbare karakter van het influenzavirus is bekend. Met zijn vermogen zich aan te passen, veranderen en reproduceren, kan het virus het menselijke immuunsysteem “voor de gek houden” en zich gemakkelijk verspreiden.

Seizoen influenza wordt gekenmerkt door een plotseling begin van koorts, hoest (gewoonlijk droog), hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, keelpijn en een loopneus. De hoest kan ernstig zijn en kan 2 of meer weken duren. De meeste mensen herstellen binnen een week van koorts en andere symptomen zonder medische hulp.

Qua transmissie verspreidt seizoens-influenza zich gemakkelijk, vooral in drukke gebieden zoals scholen en verpleeghuizen. Wanneer een geïnfecteerde persoon hoest of niest, worden besmettelijke druppels met het virus in de lucht verspreid.

Deze druppels kunnen zich tot een meter verspreiden, en personen die deze druppels inademen infecteren. Het virus kan ook worden verspreid door handen die besmet zijn met influenzavirussen.

Patiënten die niet behoren tot een hoog risicogroep moeten worden behandeld met symptomatische behandeling en worden geadviseerd om, thuis te blijven om de besmetting van anderen in de gemeenschap tot een minimum te beperken.
Het ministerie van Volksgezondheid benadrukt enkele voorzorgsmaatregelen zoals: vaccineren (met name de risicogroepen), goede sanitaire maatregelen zoals handhygiëne, en bij het hoesten of niesen gebruik te maken van papieren doekjes.

Het ministerie roept de samenleving op om de preventieve handelingen te handhaven.

Delen:

Meer nieuws

Man verkoopt nep goud aan klant

De 33-jarige Gregory W. is door de politie van het ressort Centrum ingesloten voor oplichting van een vrouw. Delen:

Delen:

Meer ondersteuning voor landbouwers opkomst

Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij heeft afgelopen week onder leiding van de Chief Technical Advisor/project manager, Erick Zeballos van het project SAMAP en…

Delen:

Man bedreigt buren met de dood

De 27-jarige Orfeo D. is door de politie van Latour aangehouden en opgesloten voor het bedreigen van zijn buren met de dood. Delen:

Delen:

Platform importeurs voor overleg bij HI&T

Gelet op de ontwikkelingen, die een druk uitoefenen op het prijsniveau, heeft het platform van importeurs van levensmiddelen een gesprek gevoerd met minister Stephen Tsang…

Delen:

VHP: terroristische aanslag onaanvaardbaar

Heel vroeg in de ochtend van 15 maart zijn wij opgeschrikt door een terroristische aanslag op twee moskeeën in Nieuw Zeeland, waarbij tenminste 49 moskeegangers…

Delen:

VHP helpt familie Dors

Op 1 maart heeft het noodlot toegeslagen bij de familie Dors te Ingikondre in het district Coronie. Hun woning werd helemaal door brand verwoest. Delen:

Delen:

Launch e-ID Kaart en ingebruikname Printhouse

Onder grote publieke belangstelling vond vrijdagmorgen op het Centraal Bureau voor Burgerzaken aan de Kwattaweg de launch plaats van de Biometrische Identiteitskaart, e- ID kaart….

Delen:

Soft launch online marktplaats SUmarket

Met het lanceren van de online e-commerce platform voor Suriname, SUmarket, is er een digitale marktplaats ontstaan waar klanten ondernemingen makkelijk kunnen vinden of producten…

Delen:

Padieboeren Nickerie dienen petitie in

Padieboeren van Nickerie hebben vanmorgen een petitie bestemd voor president Desi Bouterse ingediend bij districtscommissaris Nisha Kurban. Delen:

Delen:

Klaarheid gebracht in twee berovingszaken

De afdeling Kapitale Delicten (KD) heeft twee berovingszaken in onderzoek waarbij drie mannen op respectievelijk 16 februari en op dinsdag 5 maart twee winkeliers in…

Delen:

Dini Blokland verruilt NDP voor de VHP

Dini Blokland, meer bekend als ‘ma Dini, een diehard NDP’er, verlaat de NDP voor de VHP, het Oranje huis dat liefde, warmte, vertrouwen en hoop…

Delen:

Iran waarschuwt vijanden met grote drone-oefening

Redactie GFC Nieuws — De Iraanse Revolutionaire Garde hield donderdag een grote oefening met onder meer bewapende drones, dichtbij de strategische Straat van Hormuz. Het nieuwsagentschap…

Delen:

Minister Noersalim kondigt launch e-ID aan

Minister Mike Noersalim meldt met groot genoegen, dat na een gedegen voorbereiding van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa), het zover is dat de launch…

Delen:
Scroll Up