Vol zijn na het eten, hoeft niet per se te betekenen dat je vol bent

Een verzadigd gevoel na het eten, hoeft niet per se te betekenen dat je vol bent. Dit blijkt uit een onderzoek van voedingsdeskundige Guido Camps. Aan de Volkskrant vertelde de gepromoveerde dat maaglediging niets te maken heeft met hoe dik een substantie bijvoorbeeld is, maar met de hoeveelheid calorieën die erin zitten.

Voor zijn onderzoek liet de voedingsdeskundige proefpersonen verschillende soorten shakes drinken die 50% koolhydraten bevatten, 30% vetten en 20% eiwitten. Bepaalde van de shakes waren zo dik als yoghurt die 100 calorieën bevatten en andere waren zo dun als melk en bevatten 500 calorieën.

Vervolgens werden MRI-scans gemaakt om de maaglediging te bekijken. Als de proefpersonen de yoghurtachtige shake dronken, bleken ze zich veel voller te voelen, terwijl op de scan te zien was dat hun maag al heel leeg was. Het drinken van de dunnere shakes met meer calorieën bracht het tegenovergestelde effect teweeg.

Meer lifestylenieuws

De work-out voor mooie bips

– Zet je handen en knieën op de grond. Beweeg je rechterbeen gestrekt naar achteren gedurende 90 seconden, je voet moet hoger komen dan je…

‘Eten wordt lekkerder door muziek’

Een maaltijd kan niet alleen met zout en peper, maar ook met geluid op smaak worden gebracht. Dat stelt Charles Spence, hoogleraar en experimenteel psycholoog…

Scroll Up