INGEZONDEN– Steeds meer mensen geven zich dagelijks ergens op om in aanmerking te komen voor een voedselpakket.
Ik las gisteren een ingezonden stuk waarin werd aangehaald dat Surinamers voedselhulp verlangen vanuit het buitenland.
De armoede heeft zodanige proporties aangenomen dat om te overleven velen aangewezen zijn op voedselpakketten.
Maar u zult het met mij eens zijn dat voedselhulp geen juiste manier is om het probleem van armoede en ongelijkheid aan te pakken.
We doen wat we moeten doen, omdat we niemand aan zijn lot willen overlaten. Omdat ouderen, volwassenen, tieners en kinderen dagelijks recht hebben op een volwaardige maaltijd. Omdat er vaak geen alternatief is.
Maar voedselhulp is niet oké. Het is geen kwestie van schaamte of schroom overwinnen. In de rij der hulpbehoeftigen staan, is een proces dat je laatste restje menselijke waardigheid ontneemt en niemand wil dat; ook de arme mensen niet!
De mate waarin voedselhulp structureel bijdraagt aan armoedebestrijding is heel miniem. Overigens hoe lang doet een gezin bestaande uit 3 of meer leden over een pak kippenbouten, een kilo rijst, 1 blik bruine bonen, 1 pak gele of groene pesi, een pak zout, een paar blikjes sardien, 1 pak thee, 2-3 pakken suiker en een kg aardappelen en uien?
Wat ik wil aangegeven, is dat het armoedevraagstuk een structurele aanpak behoeft. Een driemaandelijkse of zelf een maandelijkse voedselpakket tilt niemand boven de armoedegrens.
Mensen in armoede hebben geen voedselpakket nodig. Ze willen een dak boven hun hoofd. Ze willen een goede job, die ze kunnen combineren met hun gezin. Ze willen aan het eind van de maand hun rekeningen kunnen betalen. Ze willen hun kinderen naar school sturen, met een volle broodbakje.
Eigenlijk willen mensen in armoede, net als u en ik, zelf kiezen wat de pot schaft. Zonder er voor aan te hoeven schuiven in de rij der behoeftigen.
UMA Suriname
Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar redactiegfc@gmail.com
BEKIJK OOK: Prijscontrole en valutaomzetting geen oplossing
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com