VN-medewerkers klagen over seksuele intimidatie

Redactie GFC Nieuws

Een op elke drie medewerkers van de Verenigde Naties (VN) is de afgelopen twee jaren minstens eenmaal slachtoffer geweest van seksueel molest. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres zegt dat de organisatie juist “een hoge standaard moet stellen.”

Het was de eerste keer dat de VN onderzocht hoe het zat met dit gedrag van zijn werknemers. Het verslag van het onderzoek werd dinsdag vrijgegeven.

Hierin staat dat 33 procent van de respondenten aangeeft vanaf 2017 minimaal een keer last te hebben gehad van seksuele intimidatie binnen de organisatie.

Hoge standaard

In twee van de drie gevallen was de dader een man, een kwart van de plegers was een leidinggevende. In 10 procent van de gevallen betrof het zelfs iemand van het hoogste kader.

Guterres zei in een brief aan het personeel dat de onderzoeksresultaten vergelijkbaar waren met andere organisaties, maar dat de Verenigde Naties, die voorstander is van gelijkheid, waardigheid en mensenrechten, een hoge standaard moet stellen.

In februari lanceerde de VN een 24-uurs hulplijn voor personeel om seksuele intimidatie te melden en VN-rechercheurs werden belast met het behandelen van alle klachten. Guterres heeft gezworen een zero-tolerance-beleid voor seksuele intimidatie te zullen voeren.

Het hoofd van het UNAIDS-bureau, Michel Sidibe, kondigde vorige maand aan dat hij zou opstappen nadat een evaluatie had uitgewezen dat hij een cultuur van seksuele intimidatie mogelijk maakte bij het VN-agentschap.

Foto: vidhyaa chandramohan 

Meer nieuws

Minister Samsoedin gaat in op grondproblemen

Minister Roline Samsoedin van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) heeft tijdens de ingekomen stukken in het parlement, uitleg gegeven over enkele gevallen van occupatie.

STEAMIT fair op Powaka

STEAM-IT, een projectteam van de Suriname America Alumni Associatie, SAAA, zal op vrijdag 22 februari een mini-fair houden op de Sint Wilhelmus School te Powaka…

AZP heeft nu een Ontslagruimte

Vaker is het gebleken dat opgenomen patiënten die door de specialist zijn ontslagen, vele uren later door hun begeleiders worden opgehaald.

Aanpak weg naar Langa-Uku

De weg naar het dorp Langa-Uku zal donderdag worden aangepakt door het ministerie van OWT&C in samenwerking met het districtscommissariaat Marowijne – Zuidwest.

Vuurwapengevaarlijke verdachte aangehouden

De vuurwapengevaarlijke Machecho V. is op zaterdag 16 februari door het Arrestatie Team aangehouden en overgedragen aan de collega’s van de afdeling Kapitale Delicten.

Vereniging benadrukt koersstabiliteit

De vereniging van cambiohouders wenst naar aanleiding van de thans ontstane situatie op het koersenfront te benadrukken dat onze totale economie en iedere burger gebaat…

45 rijbewijzen ingevorderd door MSD

De Motor Surveillancedienst (MSD) heeft in de periode zondag 3 februari tot en met zaterdag 9 februari 370 verkeersdeelnemers bekeurd, waarbij 45 rijbewijzen van hardrijders…

Scroll Up