In bijna elke buurt in Paramaribo zie je ze wel: straatverkopers die vleesworst of bloedworst verkopen. Het zijn bekende gezichten geworden in het straatbeeld.
Voor veel mensen is het een snelle en lekkere hap. Maar wat we eten, blijkt lang niet altijd zo onschuldig als het lijkt.
Uit onderzoek van GFC Nieuws Lifestyle komt naar voren dat steeds meer mensen zich zorgen maken over de gezondheidseffecten van deze populaire vleessnacks.
Het gaat dan niet alleen om hoe het wordt verkocht, maar vooral ook om wat erin zit.
Volgens het Wereld Kanker Onderzoek Fonds en de Nederlandse Consumentenbond is er een duidelijk verband tussen het eten van bewerkt vlees zoals vleesworst en bloedworst en een verhoogd risico op darmkanker.
Het veelvuldig eten van rood vlees, zoals rund of varken, wordt al jaren gelinkt aan hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker.
Daar komt bij dat in het warme Surinaamse klimaat vlees extra kwetsbaar is.
Producten die lang in de warmte liggen zonder koeling of goede verhitting, kunnen al binnen één uur bederven, meldt de NVWA.
Bacteriën zoals Salmonella en E. coli ontwikkelen zich snel en kunnen leiden tot voedselvergiftiging.
Vooral ouderen, jonge kinderen en mensen met een zwakke gezondheid lopen dan risico.
Af en toe een stukje vleesworst eten hoeft geen probleem te zijn. Maar bewust omgaan met hoe vaak en waar je het koopt, kan een groot verschil maken voor je gezondheid.

Jennifer Atmo is hoofdredacteur bij GFC Nieuws en een echte Surinamekenner. Ze schrijft graag over lifestyle en entertainment en is daarnaast voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke thema’s.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.